Hirdetés
greenfo/MTI

Rekordot döntött a szakállas saskeselyűk száma idén az osztrák Alpokban: a 2014-es számlálónapokon 24 egyedet észleltek, minden korábbinál többet.

A Magas-Tauerni Nemzeti Park szervezte számlálás saskeselyű-felelőse, Michael Knollseisen szerint szépen fejlődik a populáció: Salzburg tartományban, Karintiában is találtak egy-egy vad fiókát, Kelet-Tirolban szabadon engedtek két fiatal állatot. Eközben idén egyetlen saskeselyű sem pusztult el.

Négy éve 20-25 egyedre becsülték a populáció nagyságát, az Alpokban Knollseisen szerint mintegy 200 szakállas saskeselyű vadászik. A számlálónapokon mindig figyelembe veszik a pontatlanságokat is. Az előző években rossz volt az idő, lényegesen kevesebb észlelésről jött bejelentés. Az állatok „hazájának” azonosítása sem egyszerű, mert a fiatal szakállas saskeselyűk igen gyorsan változtatnak területet: naponta több száz kilométert is repülnek, ide-oda szállnak Svájc, Ausztria és Olaszország között – magyarázta a szakember. Az idősebb saskeselyűknek állandó a területük, 30-40 kilométeres sugarú területre korlátozódik a repülésük.

A számlálónapokon minden ősszel megkísérlik az egyszer már kihalt populáció létszámát a lehető legpontosabban felmérni, az esetleges vad fiókákat felfedezni. A szakállas saskeselyűknek csak egy része visel jeladót, ezért fontos a megfigyelők segítsége. Aki megpillantja a ragadozó madarat (amely kiterjesztett szárnyaival akár a három méter szélességet is elérheti) a számlálási napok alatt jelentheti az észlelést a nemzeti parknak vagy felviheti a honlapjukra.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás