Hirdetés
greenfo/MTI

Emelkednek a lakossági energiaárak január 1-jén az inflációt meg nem haladó mértékben. A villamos energia 2,7 százalékkal, a földgáz és a távhő ára pedig 4,2-4,2 százalékkal nő. Januártól átlagosan mintegy 1,6 %-kal emelkednek a közösségi közlekedési tarifák a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint.

Az áram ára a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban szolgáltatónként különbözőképpen változik, a két szélső határ mínusz 1, illetve plusz 2,7 százalék. Az áfakulcs változását – 25-ről 27 százalékra emelkedését – is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamosenergia-árak 0,6-4,2 százalék között nőnek. Az átlagos áremelkedés 2,7 százalékot tesz ki.  A földgáznál az egyes díjak – az indokolt költségek változásával összhangban – 2,6 százalékkal emelkednek, ez az áfakulcs emelkedését is figyelembe véve, mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent. A távhőszolgáltatás – 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott – árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal lesznek magasabbak.

Az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja meg az infláció várható szintjét – teszi hozzá a tárca. A közlemény utal arra, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett változások – egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai – következtében az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árak mellett.  A tárca a lakosság teherviselő képességét, az energia rendszerek további működését, a fogyasztók zavartalan téli ellátását is figyelembe vette az új árak kialakításakor – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

 A jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs növekedésével a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele csökkenne. Ennek elkerülése érdekében szükséges a díjtételek kismértékű kiigazítása. A tarifák csak az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6 százalékkal emelkednek – közölte ma a tárca.

A szociálpolitikai alapon díjmentesen utazókat (például a 6 év alattiakat és 65 év felettieket) 2010 márciusától regisztrációs jegy váltására kötelezték a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegyre alapozott statisztikák, a díjmentes utazásokkal kapcsolatos felmérések elkészültek, a rendszer további fenntartása ezért nem indokolt. A jegytípus kiadása 2012. január elsejével megszűnik, a szolgáltatók ezzel évi több százmillió forint kiadástól mentesülnek. A pontos utasforgalmi adatfelmérést a középtávon bevezetni tervezett, korszerű e-ticketing rendszer minden egyéb megoldásnál hatékonyabban segítheti majd.

Kapcsolódó anyagok:

Átalakuló közlekedési tarifák

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás