Hirdetés
greenfo/MTI

A Notre-Dame székesegyházat 2019 áprilisában sújtó tűzvészt épségben túlélték a sekrestye tetején álló méhkaptárok, és a méhkolóniák egészségesebbek, mint bármikor – közölték méhészek. Elképesztő tervekkel állt elő Vincent Callebaut a Notre-Dame újjáépítéséhez.
A Notre-Dame méheinek megmenekülését a tűzvésztől csodával határosnak tartották a szakemberek. A három kaptárt 2013-ban helyezték ki a sekrestye tetejére a biodiverzitás elősegítésére, és a méhek azóta minden évben mézzel ajándékozták meg a méhészeket.

Tíz hónappal a székesegyházat sújtó tűzvész után a három kolónia egészségesebb, mint valaha – mondta a The Guardian brit napilapnak Sibyle Moulin méhész, aki hat hónap után a minap először szemlélhette meg a kaptárokat. A katedrális déli oldalán lévő sekrestye tetejére tilos felmenni, hiszen az épület súlyos károkat szenvedett, a kiégett boltozatból még mindig kövek hullhatnak alá, és ólomszennyezés is sújtja a térséget.

A méhésznek részt kellett vennie egy egészségi és biztonsági képzésen ahhoz, hogy ismét látogathassa a kaptárokat. Minden rendben van velük, a kolóniák viselkedése teljesen normális, az év ezen időszakában ugyan nem nagyon aktívak, de ennek így kell lennie” – hangsúlyozta.

A tűzvész után szinte mindenki attól tartott, hogy a kolóniánként mintegy 50 ezer méh elpusztult. A hatalmas hő ellenére azonban a méhek nem hagyták magukra királynőiket, hanem teletömték magukat mézzel és összekuporodtak, hogy védjék a kolóniát.

A tűzvész után műholdfelvételeket vizsgáltunk meg, és láttuk, hogy a kaptárok érintetlenek, fel sem fordultak, és még viasztócsa sem volt alattuk. Mivel a viasz mintegy 70 Celsius-fokon olvad, tudtuk, hogy a hő nem károsította a kaptárokat. A füst miatt nem aggódtunk, mivel azt mi is használjuk, így tudtuk, hogy alszanak a királynő körül” – magyarázta a méhész.

Később a székesegyház szerkezetének biztosításán dolgozóktól kaptunk filmet, amely jól mutatta, hogy a méhek ki-berepülnek a kaptárokból. Tanulmányoztuk magatartásukat és láttuk, hogy pollengömböket visznek lábukon, ami azt jelentette, hogy fehérjekészletet halmoznak fel az ifjak táplálására” – tette hozzá.

Moulin először júliusban kapott engedélyt a kaptárok meglátogatására.  Egyáltalán nem tűnt úgy, hogy a tűzvész hatással volt rájuk
– mondta a méhész, aki júliusban 66 kilogramm mézet hozott le a kaptárakból. A mézmintákat Kanadába küldték, hogy az esetleges ólomszennyezést megvizsgálják.

A Beeopic cégnek a notre-dame-i kaptárokon kívül még 350 kaptára van Párizsban, és mintegy 700 a francia főváros környékén. Ezeket a szelíd, városi mézelő méheket még az 1920-as években egy bencés rendi szerzetes tenyésztette ki. Párizsban ilyen méhkaptárok találhatók egyebek között az Operaház, a Comédie Française, valamint a Coca-Cola és a Louis Vuitton cég székháza tetején is.

A városi méhészeté a jövő?

Nyitókép: Sibyle Moulin vizsgálja a kaptárakat a Notre Dame tetőjén 2018-ban. Fotó: Dmitrij Kostyukov  The New York Times/eyevine


Elképesztő tervekkel állt elő Vincent Callebaut a Notre-Dame újjáépítéséhez 

Notre Dame újjáépítési terv Vincent Callebauttól


A párizsi Notre Dame székesegyházat ért tragikus tűz alaposan megtépázta a világhírű épületet. A helyreállításra egyre több terv lát napvilágot. Ezek közül Vincent Callebaut a fenntarthatóság jegyében született terve a legtöbb ellenérzést kiváltók egyike.

A 850 éves világhírű katedrális a Cité szigeten található Párizs szívében. Tavaly április 15-én váratlanul tűz ütött ki a felső szinten, melynek következtében egyebek mellett leomlott a huszártorony. A katedrális felújításának pénzügyi feltételeire különbizottság alakult a költségek előteremtésére, felügyeletére. Vincent Callebaut inspirációért terveihez a tudományt, művészetet és spiritualitást hívta segítségül. Így született meg a sajátos biomimikri (a természet utánzása) módszer, amely az ember és a természet közötti harmonikus kölcsönhatáson alapul.

A Palingenesis (görögül újjászületés) névre keresztelt dizájn a főhajót, a tetőt és a templomtornyot egyesíti. Az itt alkalmazott keresztrétegelt fát (CLT) szénszálas anyaggal erősítik meg, az új tölgy vázhoz csatlakozó szerkezet anyaghasználata minimális lenne. A tíz méter magas eredeti padlás megmarad, de a tető 55 fokban hasít majd az ég felé. “Az áthatolhatóság, közösség és nyitottság” szlogenje adott támpontot az új Notre Dame tervezésénél – nyilatkozta a tervező. Az új faszerkezetet borító kristályüveg kupola szekciókra oszlik. A kristályok a beáramló fény hatására az aktív szénből – ami oxigénből, hidrogénből és nitrogénből áll -, energiát hoz létre. Az így nyert energiát hidrogéncellák tárolják, majd továbbítják a székesegyház különböző területeire. Egy szabad szellőzőrendszert is kialakítanak a szerkezetben.

Az elmélkedésre és meditációra az épület belsejében kerül sor, egy erre a célra kialakított kertben, ahol az emberek – némi tiltakozás ellenére – növényeket termelnek majd. Callebaut számításai szerint akár 21 tonna gyümölcs és zöldség is megteremhet a Notre Dame kertjében évente.  A meglepő és meghökkentően újszerű tervet bemutatták, de még nem dőlt el, a sokféle elképzelés közül melyik terv valósul meg.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Unió tagállamait is felszólította, hogy vállaljanak szolidaritást Franciaországgal, és segítsék a munkát. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forintot) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adománygyűjtéssel összegyűjteni Franciaországban.
Forrás: LuxuryMagazin

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás