Hirdetés

A kutyafuttatástól a bikaviadalokig és a cirkuszi bemutatókig – az állatokat a történelem során a sportban és a szórakoztatásban is használták. A használatuk visszaszorítására vagy akár betiltására irányuló kritikus hangok azonban egyre hangosabbak.

Az emberiség évezredek óta használja az állatokat a különféle sportágakban, de az állatok gyakran fontos szereplői a szórakoztatóiparnak is. Egyre többen vannak azonban, akik megkérdőjelezik ennek létjogosultságát és nem csak a véres bikaviadalok betiltását követelik, hanem azt is, hogy tiltsák be az állatoknak szenvedést okozó sportágakat, illetve szórakoztató showműsorokat is. Az állatvédő aktivisták egyik célpontja a minden évben megrendezett lovasverseny, a Melbourne Kupa, amelyen minden évben legalább egy ló súlyosan megsérül vagy elpusztul. A szakértők szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a nagy tét miatt az állatokat különféle teljesítmény javító szerekkel tömik, s nem ritka a bántalmazás sem.

“Ausztráliában minden évben megrendezik a nagy lóversenyt, a Melbourne-kupát. Ez pedig egyre vitatottabb, mert szinte minden évben láthatjuk, hogy a lovak elesnek, eltörik a lábukat és meghalnak ezen a versenyen” – mondta a Deutsche Wellenek Heather Browning, filozófia oktató. az Egyesült Királyság Southamptoni Egyetemén, aki az állatjólétre, az etikára és a tudatosságra összpontosít.

kép: Scott Serio picture alliance

A világ országaiban már betiltottak néhány népszerű, állatok teljesítményén alapuló sporteseményt.

Ezek közé tartozik a kutyaverseny, amelyben az agarak mechanikus csalit kergetnek a pályán. Korábban ez a sport több nézőt vonzott, mint jelentősebb riválisa, a lóverseny, és évtizedekig a mainstream szórakozás volt. Ugyancsak sokan bírálták az agárversenyeket.  Elsősorban azért, mert a futamok között az állatokat kis ketrecekben, rossz körülmények között tartják és ezeket a négylábúakat is gyakran éri bántalmazás. Míg korábban sokan azzal érveltek, hogy az állatok nem éreznek fájdalmat, mostanra kiderült, hogy az emberhez hasonlóan ők is megtapasztalják az örömöt és a fájdalmat is.

ló istállóban kép: Sorge Caro picture alliance

“Sok pénz van a pályán, ezért nyilvánvalóan vannak gátlástalan oktatói vagy állatorvosai, akik hajlandóak a lovakat az abszolút határig kínozni” – mondta Joanna Grossman, az Egyesült Államok Állatjóléti Intézetének vezető politikai tanácsadója. A közelmúltban górcső alá vették, hogy az állatokat magányos kennelekbe zárják. “Az állatok teljesítményének biztosítására használt kiképzési módszerek nagy része meglehetősen kemény és büntetés alapú. Kérdés, hogy mi történik velük, amikor nincsenek kiállítva – ez a jólétük fő szempontja” – mondta Browning. A kutyaversenyzés világszerte csak 10 országban marad legális, ebből négy az Egyesült Királyságban (Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország).

2022-ben az Egyesült Királyságban összesen 4354 sérülést és 306 halálesetet regisztráltak agár versenykutyáknál. Kép: Zac Goodwin empics

Sokáig heves viták folytak arról, hogy az állatok milyen mértékben élnek át fájdalmat, szenvedést és félelmet, ami Grossman szerint „könnyebbé tette kizsákmányolásukat”.   Az utóbbi években azonban létrejött az állati érzékkel foglalkozó kutatók interdiszciplináris közössége  , amely  az állatok öröm- vagy szenvedésélményét vizsgálja.

“Mindenki nagyon-nagyon magabiztos abban, hogy az emlősök – kutyák, lovak, főemlősök – ugyanúgy éreznek fájdalmat, mint mi, emberek. Az agyuk szerkezetileg nagyon-nagyon hasonlít a miénkhez” – mondta Browning, hozzátéve, hogy ma már széles körű az egyetértés abban, hogy a madarak. a halak pedig egyformán érző lények.

A vadon élő állatok bemutatói egyre kevésbé népszerűek

Az állatokat, például elefántokat, tigriseket, zsiráfokat és oroszlánokat is magában foglaló hagyományos cirkuszi cselekmények szintén egyre nagyobb visszhangot kaptak .  Ugyanez vonatkozik a delfinek és más tengeri állatok felhasználására a tengeri élővilág bemutatóiban.

“Egyenesen bántalmazzák őket, hogy rávegyék őket arra, hogy úgy viselkedjenek, ahogyan a tréner szeretné, mert ez természetes, hogy egy vadon élő, egzotikus állat, akinek szabadon kellene barangolnia, nem hajlandó egyedül megtenni” – mondta Grossmann. mondott. “Szóval lehet, hogy szó szerint engedelmeskedni kell, hogy rávegye őket erre.”

cirkusz sétáló medvével kép: Maksim Konstantinov picture alliance

A vadon élő állatok cirkuszban való felhasználását a világ számos országában betiltották, beleértve Bolíviát, Costa Ricát, Indiát és Iránt. Ennek ellenére sok európai országban még mindig legális.

2021-ben egymillió uniós polgár követelte a vadon élő állatok felhasználásának tiltását a nagy sikerű műsorokban, miután kutatások kimutatták, hogy az európai cirkuszokból kimentett állatok csaknem 90%-a viselkedési problémáktól, önsérüléstől vagy  fizikai problémáktól szenvedett. olyan gyakorlatok eredménye, mint például a karmolás.  Franciaország, az EU-ország, ahol időnként a legtöbb vadállatot tartottak cirkuszban, úgy döntött, hogy 2028-tól kitiltja őket a ringből .

Németországban azonban továbbra is legális a vadállatok bemutatása a cirkuszban. Ez annak ellenére van így, hogy a közvélemény-kutatások szerint a németek 75%-a ellenzi, valamint egyre jobban ismerik az oroszlánok, medvék és főemlősök szállításának módját.   “Egyszerűen nem úgy tűnik, hogy egy állat kellően nagy és összetett kifutóban elhelyezhető, ha állandóan mozgatni próbáljuk” – mondta Browning.

“A vérsportoknak nincs jövője”

bikaviadal kép: Oscar Gonzales Alliance Pictures

A véres sportok, például a bikaviadalok, amelyekben egy bika és egy matador találkozik nyilvánosan, szintén egyre ellentmondásosabbak. A Humane Society International (HSI) európai állatjóléti szervezet szerint évente körülbelül 250 000 bikát ölnek meg szervezett harcokban. Grossman “nagyon erőszakos és nagyon kegyetlen sportnak” írja le, amely a brutalitásban gyökerezik. “Ha a cél csupán egy szegény állat terrorizálása, majd a végén a megölésük, akkor számomra ez a szükségtelen és indokolatlan szenvedés nagyon kirívó példája.”

“De a jó hír az, hogy különböző joghatóságokban és országokban lépéseket láttunk a vérsportok betiltására” – tette hozzá.

A bikaviadalt már számos országban betiltották, ahol korábban népszerű volt, például Argentínában, Kanadában, Kubában, Olaszországban és az Egyesült Királyságban. Napjainkban világszerte csak nyolc országban legális, ezek közül három Európában: Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában.

bikaviadal vége. kép: Manu Fernandez AP picture alliance

A statisztikákból egyébként az is kiderül, hogy a nagyközönség is kezd elfordulni a különféle állatshow-któl, évről évre csökken például az USA-ban levő óceánáriumok forgalma, azaz mind kevesebben kíváncsiak a fogságban tartott delfinek és egyéb tengeri állatok mutatványaira.

Nyitókép: Mexikó döntése a bikaviadalok tilalmának 2023 decemberi hatályon kívül helyezéséről hatalmas tiltakozásokat váltott ki. Kép: Marco Ugarte AP/képszövetség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás