Hirdetés

Bár a szavazók többsége támogatta az új bulgáriai atomerőmű építését, de a tegnapi referendum érvénytelennek bizonyult a túlságosan alacsony részvétel miatt két közvélemény-kutató intézet felmérése szerint.

A szavazásra jogosult 6,9 millió állampolgár mindössze 19,5-20,3 százaléka adta le voksát, márpedig az érvényességhez 4,35 millió (mintegy 60 százalék) szavazatra lett volna szükség. Ez volt az első népszavazás Bulgária rendszerváltozás utáni történetében. A balkáni ország második atomerőművét, amely két orosz reaktorral működne, az észak-bulgáriai Belenében tervezik megépíteni. A kormány a nagy költségek miatt már lemondott az építkezés tervéről.

Ha a 6,9 millió szavazópolgár 20 százaléka szavaz, és a voksolók fele támogatja a tervet, a parlamentnek három hónapon belül így is meg kell vitatnia a kérdést. Bojko Boriszov konzervatív kormányfőnek azonban megvan a törvényhozásban a többsége ahhoz, hogy elutasítsa az erőműnek az ellenzék által szorgalmazott felépítését.

A népszavazási kezdeményezést benyújtó szociáldemokraták szerint a 5,1 milliárd eurósra becsült beruházás segítené a fejlett technológiák terjedését, munkahelyeket teremtene, és csökkentené az energiafüggőséget. Ellenzői, a GERB jobbközép kormánypárt és más konzervatív parlamenti pártok szerint a beruházás csak tovább növelné az Oroszországtól való energiafüggőséget és túlságosan költséges lenne. Ők 10 milliárd euróra becsülik a költségeket.

Kapcsolódó anyagok:

Bulgáriában népszavazás dönthet az új atomerőműről

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás