Hirdetés

A kormány (külgazdasági és külügyminiszter) 2019. november 12-én beterjesztette az Országgyűlés elé a T/7999 számú “Az egyrészről Kanada, másrészről az Európai Unió és tagállamai között az Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) kihirdetéséről” szóló törvényjavaslatot.

A CETA ratifikálással kapcsolatban véleményünk szerint teljesen indokolatlan a ratifikálási folyamat siettetése, különösen annak fényében, hogy a következő hónapokban Hollandia várhatóan le fogja szavazni a CETA ratifikálását. A holland  szenátusban ugyanis október óta nincs meg a többségi támogatottsága a CETA-nak. A jelen állás szerint a holland alsóház a december 9-i héten fogja tárgyalni a CETA ratifikálásának témáját és december 17-én lesz az erről szóló szavazás. Ezt követően a szenátusnak is jóvá kellene hagyni a CETA ratifikálásával kapcsolatos döntést, erre február-március során kerülhet sor. A szenátusban viszont nincs többségi támogatottsága a CETA-nak.

Mindezek fényében több EU tagállam – köztük Lengyelország – azt a taktikát követi, hogy a CETA-val kapcsolatos döntéssel inkább megvárják a holland szavazást. Véleményünk szerint Magyarországnak sem érdeke, hogy a holland szavazás előtt elsiesse a CETA ratifikálását.

Ráadásul, a 11/2016. (VI. 17.) OGY határozat 2. pontja értelmében a kormány ill. az országgyűlés nem is támogathatná a CETA ratifikálását. Az említett OGY-határozat ugyanis világosan fogalmaz: “2. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz.”

Tekintettel arra, hogy a CETA része egy erősen vitatott befektetői bírósági rendszer (Investment Court System – ICS), továbbá több tanulmány rávilágít arra, hogy a CETA veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét, hátrányos lenne az európai mezőgazdasági termelők számára és veszélyezteti a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét, a Magyar Természetvédők Szövetsége a CETA ratifikálásának elutasítását javasolja, és megfontolandónak tartja a parlamenti vita tavaszi időszakra való elhalasztását.

2019. november 13.
Magyar Természetvédők Szövetsége

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás