Hirdetés

A Natura 2000-es díj Természetvédelmi kategória győztese idén a hazánkból egyedüliként döntőbe jutott projekt, a Helicon LIFE projekt lett, mely az MME koordinálásában futott 2012 és 2016 között.

Magyar természetvédelmi projektre is lehetett szavazni az Európai Natura 2000 Díj idei döntőjében április 22-ig. A parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítását célzó, Helicon LIFE+ akció, amely 2012 és 2016 között zajlott az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület koordinálásában, az egyedüli magyar természetvédelmi projektként került be az Európai Natura 2000 Díj idei döntősei közé- írtuk még 2 hónapja.

A héten megszületett a döntés, nyertek a magyar madarászok!

A BirdLife Hungary által szervezett, a parlagi sasokat érintő mérgezések ügyében létrejött partnerség résztvevői húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken szerveztek akciókat a jogellenes tevékenységek nyomon követésére. A parlagi sasok védelmét célzó program elmúlt hat évi munkájában az MME mellett a Hortobágyi, Bükki, és Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságok, a Budapesti és Jászberényi Állat- és Növénykertek, az Országos Magyar Vadászkamara, a Nemzeti Nyomozóiroda és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület vett részt. A résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogellenes tevékenységek nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát. Emellett sikeres összefogást szerveztek a természetvédők, a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával a bűncselekmények visszaszorítása érdekében. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen lecsökkent, amellyel párhuzamosan a parlagi sasok hazai költőállománya közel egyharmadával megnőtt a projekt utolsó éveiben.

A zsűri indoklását bemutató Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság környezetvédelmi vezérigazgatója, három szempontot emelt ki, amellyel a magyar projekt kiemelkedett az egyébként rendkívül erős nemzetközi mezőnyből: „Egyrészt a projekt az Európai Unió egyik kiemelten veszélyeztetett ragadozómadár-fajának a megőrzését célozta. A projekt eredményeképpen a magyar parlagisas-állomány 150-ről 200 pár fölé emelkedhetett, ami egyben az Európai Unió egész állományának 25%-os növekedését is jelentette. Ez már önmagában is kivételes eredmény. Másrészt a projekt az egész Európában komoly gondot jelentő illegális mérgezések ellen lépett fel, mégpedig egy olyan széles partnerség keretében, amelyben számos civil és állami szereplő dolgozott együtt a közös cél érdekében. Harmadrészt a zsűri díjazta azt is, hogy a projektet a közelmúltban sikerült más országokra is kiterjeszteni, így a kidolgozott módszerek Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában és Magyarország új területein is elő fogják segíteni a probléma kezelését.”             

A díjátadó ünnepségen az MME részéről Horváth Márton, a projekt vezetője vehette át a díjat, aki kiemelte, hogy: „A projekt sikerét elsősorban a széleskörű partnerség tette lehetővé, amelyben először fordult elő Magyarországon, hogy nem csak a civil ás állami természetvédelmi szervezetek dolgoztak együtt egy közös célért, de sikerült a vadászati és rendőrségi szervezeteket is bevonni. Ez a díj nagyban fogja segíteni, hogy a megkezdett munkát folytatni tudjuk, hiszen ez hatalmas motiváció valamennyi kolléga számára, aki a projektben dolgozott.”

A természetvédők nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát és a bűncselekmények elleni sikeres összefogást szerveztek a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával. Munkába állítottak méregkereső kutyákat.  A program elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, a projekt utolsó két évében a parlagi sasok költőállománya 36 százalékkal nőtt. A parlagi sasos Helicon LIFE  program munkájáról az elmúlt években rendszeresen beszámoltunk.

Az egész Európára kiterjedő Natura 2000 hálózat 27 500 védett helyszínből áll, melyek együttvéve az EU szárazföldi területeinek 18%-át, tengeri területeinek pedig 7%-át teszik ki. A természet védelmét a fenntartható földhasználattal és gazdasági tevékenységgel ötvöző kezdeményezés célja Európa természeti örökségének védelme és megerősítése, biztosítva a legértékesebb és legveszélyeztetettebb európai fajok hosszú távú túlélését.

Az MME a BirdLife International nemzetközi madárvédelmi hálózat tagja, amely hálózat két további partnerszervezete is díjban részesült. A bolgár és görög BirdLife partnerek dögkeselyű-védelmi projektje a „Határon átnyúló együttműködés”, míg a spanyol BirdLife Natura 2000 projektje a „Kommunikáció” kategóriában aratott győzelmet. A „Társadalmi-gazdasági előnyök” kategóriában az észt gyepterületek védelmét célzó projekt, míg az „Érdekek összehangolása” kategóriában egy görög medve-védelmi projekt nyert. Az „Uniós polgárok különdíját” a legtöbb közönségszavazat alapján portugál „Természet iskolája” projekt nyerte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás