Hirdetés

240 Greenpeace-aktivista, köztük 10 magyar, ma Európa-szerte a nukleárisenergia-termelés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Ma jelent meg tanulmányuk “Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címmel.

A súlyos környezeti kockázatokra és az elmúlt hónapokban a közvetlen szomszédságunkban zajló eseményekre tekintettel a Greenpeace felszólítja a magyar kormányt, hogy függessze fel és vizsgálja felül azt a szerződést, amely Pakson két új reaktorblokk megépítését bízná a Roszatom óriáscégre. A tervezett új atomerőmű – amelyre egyébként semmi szükség nincs – megépítése és üzembe helyezése Magyarországot súlyosabb energiafüggőségbe és a jelenleginél is sebezhetőbb gazdasági pozícióba taszítaná.

„Még van lehetőségünk arra, hogy eltérítsük Magyarországot a komoly környezeti veszélyeket hordozó nukleárisenergia-termelés útjáról. A Greenpeace célja, hogy országunk egy új, már ma is reális alternatívát jelentő, megújuló energiaforrásokon és energiahatékonyságon alapuló pályára álljon. Ehhez csupán a politikai akarat hiányzik” – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.
Fotók az akciókról >>>

Greenpeace antiatom akció Beznau SvájcGreenpeace antiatom akció Beznau Svájc

A Greenpeace ma az akciókhoz kapcsolódóan egy új tanulmányt is megjelentetett, mely „Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása” címet viseli. A független európai szakértők által készített tanulmány feltárja az elöregedésből adódó technikai veszélyeket, elemzi a gazdasági és biztosítási kockázatokat. Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az atomreaktorok üzemidejének meghosszabbításával egy új, veszélyesebb korszak következik Európában. Az atomerőművek átlagéletkora már most 29 év. (Pakson az 1. blokk 1982. december 28-án kezdett el működni.)  Az Új veszélyzónába lépve: Az elöregedő atomerőművek élettartam-hosszabbítása című angol nyelvű tanulmány:
Lifetime-extension-of-ageing-nuclear-power-plants-Entering-a-new-era-of-risk (8,5 MB pdf.)

A Greeenpeace a jelentés mellett egy folyamatosan frissülő (angol nyelvű weboldalt is elindított a www.out-of-age.eu oldalon, ahol a tájékozódás mellett az állampolgárok kifejezhetik véleményüket, elmondhatják, hogy nem akarnak egy megnövekedett veszélyzónában élni a valódi, tiszta és biztonságos megoldás helyett.
 


Közel 25 éve a legmagasabb számban épülnek atomreaktorok világszerte, a kapacitásbővítési tervek rövid- és hosszú távon elsősorban Ázsiára, ezen belül is Kínára összpontosulnak – közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) éves jelentését idézve a Reuters hírügynökség. A nukleáris energia békés, biztonságos és megbízható felhasználásának támogatására létrehozott IAEA aktuális jelentésében is csökkentette az atomenergia felhasználására vonatkozó hosszú távú előrejelzését – immár sorban a harmadik alkalommal. Az atomenergia ipar azonban még ezzel együtt is meg fogja tudni duplázni áramtermelési kapacitását 2030-ig, elsősorban az ázsiai növekedésnek köszönhetően. Nukleáris beruházási helyzetkép

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás