A rovat kizárólagos támogatója

A zöld otthon titulust azok az épületek kaphatják meg, melyek elsősorban megújuló energiaforrásokat alkalmaznak, és csak minimális vagy zéró fosszilis energiahasználatuk van. És hogy ez a megoldás miért egyre népszerűbb napjainkban? Részben azért, mert a globális felmelegedés következményeit már lehetetlen nem észrevenni, így mindenképp csökkentenünk kell ökológiai lábnyomunkat. Részben pedig azért, mert az egyre növekvő energiaválság okozta bizonytalanságtól szeretnénk elszigetelődni – teljesen érthető módon.Hogyan lehet zöld otthonunk?

Ha teljes mértékben zöld megoldásokra épülő otthont szeretnénk magunkénak tudni, akkor már az alapokat is eszerint kell megterveznünk. Ha az eladó lakásokat böngésszük, találkozhatunk néhány kész zöld otthonnal a hirdetések között, de a legegyszerűbb megoldás az, ha magunk vesszük kézbe a dolgokat.

Ebben az esetben ugyanis építtethetünk magunknak például ökoházat vagy passzívházat, mely teljesen az igényeinkre van szabva. De választhatjuk akár azt az opciót is, hogy újrahasznosított alapanyagokból valósítjuk meg álmaink otthonát. Természetesen a zöld otthonok megépítése nem túl költséghatékony feladat, viszont számos kedvezményes kamatú zöld hitel és támogatás érhető el, melyek jelentős segítséget nyújtanak.

Mi a különbség az ökoház és a passzívház között?

Ökoházként azokat az otthonokat tartjuk nyilván, melyek néhány fontosabb zöld építési alapelvnek megfelelnek, mint például, hogy környezetbarát alapanyagokat használnak az építésnél, vagy, hogy főként megújuló energiaforrásokat alkalmaznak benne. Ezzel a megoldással egy egészséges és energiatakarékos otthont alakíthatunk ki.

A passzívház ezzel ellentétben azon alapul, hogy a lakás szinte teljesen légmentesen zárt, az ajtók, az ablakok és a falak is tökéletesen szigetelnek, így csak a napsugárzásra és egy mesterséges szellőzőrendszerre támaszkodik az épület. A friss levegő biztosítása, valamint a hűtés és a fűtés is ezekkel a rendszerekkel van megoldva. Ennek a kialakításnak köszönhetően akár 90%-kal is több energiát tudnak megspórolni az átlagos házaknál.

Ami mindkét típusban közös, az az, hogy segítségükkel függetleníthetjük magunkat az energiaszolgáltatóktól, valamint az is, hogy a kezdeti befektetés hosszú távon mindenképp megtérül.

Mit tegyek, ha meglévő otthonomat szeretném zöldebbé tenni?

Ha nem szeretnénk új házat építeni, meglévő otthonunkat alakítanánk környezetbarátabbá, abban az esetben is számos lehetőség közül választhatunk. Felszereltethetünk például napelemet vagy hőszivattyút is.

Napelemek

A napenergia egy olyan megújuló energiaforrás, mely korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll, így használatával otthonunk összes elektromos berendezését üzemeltethetjük, fűthetünk és meleg vizet is generálhatunk. Ha tökéletesen kiaknázzuk az energiaforrásban rejlő lehetőségeket, hosszú távon rendkívül sokat spórolhatunk, évtizedekig is el tudjuk látni magunkat. Ha pedig úgy döntünk, új helyre költözünk, az eladó lakás árát is megdobhatja az a tény, hogy napelemes rendszerrel van ellátva.

Hőszivattyúk

Ha a fűtési és hűtési költségeinket szeretnénk hosszú távon csökkenteni, a hőszivattyús megoldás is jó választás lehet. Ez a szerkezet ugyanis a környezetből származó hőt használja fel, így a föld, a víz és a levegő hőmérsékletének segítségével melegíti fel a vizet, vagy hűti és fűti a lakást az év minden napján. Ha megfigyeljük az eladó lakások listáját, láthatjuk, hogy a hőszivattyúval ellátott épületek is igen magas árakon kelnek el.

A fent említett két megoldás a legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott módszer, melyekre támogatást is nyújtanak több helyen, ezeken felül azonban választhatunk szélenergiát vagy vízenergiát használó lehetőségek közül is. Ezek esetében azonban figyelnünk kell arra, hogy az energiaellátás nem azonos mértékű az egyes évszakokban.

Megtérülő fáradság, megtérülő költségek

Habár a zöld megoldások kezdő költsége igen magas, hosszú távon mindenképpen megérik a befektetést. A zöld hitelek és támogatások persze segítenek a költségek csökkentésében vagy kedvezőbb elosztásában, de a megújuló energiaforrásokat alkalmazó eszközök igazi értékét a használat során eltelt idő távlatában kell mérnünk. Az szolgáltatóktól való elszakadás a jelenlegi energiaválság miatt is kecsegtető lehet, emellett pedig, ha a jövőbe tekintünk, egy élhetőbb otthont teremthetünk magunknak és gyermekeinknek is.

Bármelyik opciót is választjuk a fent említett megoldások közül, a lehetőségeink adottak, már csak rajtunk múlik, mihez kezdünk velük!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás