Hirdetés

Az LMP-s Demeter Mártának nem adták ki, a Népszava azonban kiszámolta, mekkora lesz 2010-2020 között a stadionszámla. Ezt a kb. 400.000 millió! forintot értelmes célokra is fordíthattuk volna.

A kormány a Puskás Ferenc Stadionnal együtt összesen 33 stadiont épít vagy újít fel. Először az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti otthona mellett található Pancho Aréna készült el, érdekessége, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség versenykiírása értelmében a 3,8 milliárd forintba kerülő stadion nem lett volna alkalmas élvonalbeli bajnoki mérkőzések megrendezésére, mert ahhoz minimum ötezer nézőt kellene befogadnia – ez a rendelkezés azonban már hiányzik a jelenleg érvényes kiírásból. Felcsút után a debreceni stadion, majd a Groupama Aréna készült el.

Debrecenben Kósa Lajos, a város polgármestere az átadás időpontjában a Fidesz ügyvezető alelnöke a kulcs, az FTC esetében Kubatov Gábor klubelnök, a Fidesz pártigazgatója a megoldás – írta a Népszava. Az építésére kiírt pályázatokon olyan cégek nyertek, melyek Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagy Garancsi István érdekeltségébe tartoztak, utóbbi a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa, és az ő cége, a Market Zrt. kivitelezte a szolnoki stadiont is.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. több esetben, például Újpesten, Tatabányán, Dunaújvárosban és Ajkán is százmilliós nagyságrendű megbízást kapott. A felcsúti székhelyű Pharaos 95. Kft. is sok létesítményen munkálkodott, 2012 óta egymilliárd felett van a megnyert közbeszerzéseinek teljes összege. A cégnek elsőként Pápa és Hódmezővásárhely adott megbízást számára műfüves pályák építésére 110 és 120 millióért, utóbbi város polgármestere ekkor Lázár János volt.

Az építkezések annak ellenére folynak, hogy a Századvég 2013-as felmérése alapján, melynek adatait a vs.hu perelte ki, a lakosság 56 százaléka nem ért egyet a stadion-beruházásokkal. A stadionok költségeinek 98,5 százalékát közpénzből finanszírozzák, a maradék másfél százalék az önrész. A legdrágább létesítmény, a Puskás Stadion jelenleg 190 milliárdos összköltségnél tart, a többi stadion 215 milliárd forintba került, így a Népszava számításai szerint minden magyar ember 40 ezer forintot ad arra, hogy Orbán vágyálma teljesüljön, baráti köre jóllakjon. Via HVG.

Arról se feletkezzünk meg, hogy ezek az irreálisan drága, és sok esetben ekkora méretben fölösleges beruházások mekkora környnyezetszennyezéssel jártak/járnak.

Szeretnél magad meggyőződni arról, hogy mekkora a korrupció Magyarországon? Itt kiszámolhatod >>>


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás