Hirdetés
greenfo/MTI

Betegséget is terjeszthetnek az afrikai óriáscsigák Floridában. A puhatestűek akár patkányméretűre is megnőhetnek, és előszeretettel csemegéznek az épületek gipszvakolatából.

Hetente több mint ezer csigakolosszust gyűjtenek be a dél-floridai Miami-Dade megyében, összesen 117 ezer puhatestűt szedtek össze azóta, hogy 2011 szeptemberében egy helyi háztulajdonos megpillantotta az első példányt – mondta Denise Feiber, a floridai mezőgazdasági és fogyasztói szolgáltatások hivatalának (Florida Department of Agriculture and Consumer Services, FDACS) szóvivője.

A helybeliek ezentúl valószínűleg gyakrabban fognak összefutni a csigákkal, mivel az esős évszak közeledtével az állatok ébredezni kezdenek téli álmukból és előbújnak a föld alól. Feiber szerint a csigák "több mint 500 ismert növényfajra mértek csapást, semmit sem kímélnek, ami az útjukba kerül és zöld színű".

A Karib-térség néhány országában – például Barbadoson – hemzsegnek a nyálkás teremtmények, a csigaházak kilyukasztják az autógumikat a főutakon, éles lövedékként csapódnak ki a fűnyíró gépek pengéi közül, az állatok nyálkája és ürüléke borítja a falakat és a járdákat. Egy átlagos óriáscsiga nagyjából 1200 petét rak le évente és különösen kártékony az otthonokban, mivel előszeretettel csemegézik a gipszvakolatból a házához szükséges kalcium megszerzése végett. Feiber szerint a csigák egy olyan kórokozót is hordoznak – az Angiostrongylus cantonensis nevű fonalféreget -, amely betegséget, köztük agyhártyagyulladást is okozhat az embereknél, habár ilyen esetet egyelőre nem azonosítottak az Egyesült Államokban.

Feiber a csigák megjelenésével kapcsolatban elmondta: az egyik feltételezés szerint egy nyugat-afrikai és karibi gyökerekkel rendelkező vallás Miamiban élő követői használják a csigákat a szertartásaikhoz, de az sem kizárt, hogy számos egzotikus fajhoz hasonlóan ezek a jövevények is véletlenül érkeztek az Egyesült Államokba különféle szállítmányok, illetve a turisták csomagjainak potyautasaiként.

Kapcsolódó anyagok:

Válságcsoport irtja Miamiban az óriáscsigákat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás