Hirdetés
Molnár Éva

A hidrogénvölgyek és a szélesebb körű hidrogéngazdaság fejlesztése a motorja lehet olyan komplex projekteknek, amelyek egy régióban lefedik a teljes hidrogén-értékláncot és összekapcsolt hidrogén-ökoszisztémákat hoznak létre Európa-szerte.

A Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás 15 hidrogénvölgyet finanszíroz Európa-szerte, az előkészítő munka megteremti az alapot a hidrogénvölgyekre és a kapcsolódó létesítményre vonatkozó uniós ütemterv elindításához, mondták el június 17-én, Brüsszelben, a Tiszta Hidrogén Partnerség és az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatósága által közösen szervezett eseményen.

Az európai hidrogénvölgyek fejlesztéseit érintő két napos konferencián jelen volt Rosalinde van der Vlies, az Európai Bizottság Kutatási és Fejlesztési Főigazgatóságának Tiszta Bolygóért felelős igazgatója, Valerie Bouillon-Delporte, a Tiszta Hidrogén Partnerség, ügyvezető igazgatója és Mirela Atanasiu, a műveleti és kommunikációs egység vezetője is.

Együttműködés  a zöld jövőért. Középen Valerie Bouillon-Delporte, a Tiszta Hidrogén Partnerség, ügyvezető igazgatója

A konferenciát megelőző sajtótalálkozót Rosalinde van der Vlies azzal nyitotta, hogy a Európai Bizottság elindítja a hidrogénpiac fellendítését célzó új kísérleti mechanizmusra irányuló munkát, ami majd kulcsszerepet játszik a tiszta hidrogén völgyek fejlődésének előmozdításában, a szabályozási intézkedések, szakpolitikák és finanszírozási kezdeményezések révén.

Horizonton a megújuló alternatíva

A kísérleti mechanizmus, a felelős igazgató elmondása szerint, összegyűjti, feldolgozza és hozzáférhetővé teszi a megújuló, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén és származékai keresletére és kínálatára vonatkozó információkat, lehetővé téve az európai átvevők számára, hogy találkozzanak az európai és a külföldi beszállítókkal, illetve piaci adatokat gyűjt és dolgoz fel a hidrogénáramlások és árak alakulásáról. A mechnizmus öt évig lesz érvényben, és az Európai Hidrogénbank részét fogja képezni.

Megtudtuk, hogy az európai hidrogénstratégiát még 2020-ban indították útjára, felvázolva a hidrogéntermelés és -felhasználás uniós szintű növelésének ütemtervét. A stratégia a megújuló hidrogén előmozdítására összpontosít. A Fit for 55 jogalkotási csomag tartalmazza az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2030-ig legalább 55 százalékkal történő csökkentését – tette hozzá.

Az első nagy méretű elektrolizátorok építése már folyamatban van Európában, és aláírták az első átvételi megállapodásokat is. A hidrogén fontos szerepet fog játszani a zöld megállapodás céljainak elérésében, az orosz fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetésében, az európai ipar dekarbonizációjának és versenyképességének támogatásában.

Rosalinde van der Vlies, az Európai Bizottság Kutatási és Fejlesztési Főigazgatóságának Tiszta Bolygóért felelős igazgatója

Napjainkban világszerte mintegy 100 hidrogénvölgy vesz részt a hidrogénvölgyek platformjában, köztük több mint 50 Európában található. Ez a szám a REPowerEU terv 2022. májusi elfogadása óta megduplázódott. 2024-ig legalább 6 GW hidrogén-elektrolízisberendezés telepítését, 2030-ig pedig legalább 40 GW hidrogén-elektrolízisberendezés telepítését kell megoldani – mondták el az újságíróknak.

A hidrogén az EU energiaforrásainak jelenleg körülbelül 2 százalékát teszi ki, melynek azonban 95 százalékát fosszilis energiahordozók termelik, amelyek évente 70–100 millió tonna szén-dioxidot bocsátanak ki. Kutatások szerint 2050-ben a megújuló forrásokból származó energiahordozók adhatják az európai energia jelentős részét, amelynek a hidrogén már 20 százalékát jelentheti.

Kéz a kézben: együttműködés a régiókkal

A fosszilis tüzelőanyagokhoz képest a megújuló hidrogén jelentősen csökkentheti a globális felmelegedés hatását. Rosalinde van der Vlies környezetvédelmi szempontból kulcsfontosságúnak nevezte, hogy  a dekarbonizáció, a megújuló forrásokból előállított zöld hidrogén jelentősen csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást több ágazatban, többek között az energiaszektorban, az iparban és a közlekedésben, nagy mértékben csökkentve az olyan légszennyező anyagok kibocsátását, mint a nitrogén és a szénhidrogén. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével a hidrogéntechnológiák hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, ami alapvető fontosságú a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák védelme szempontjából.

Mirela Atanasiu, a Tiszta Hidrogén Partnerség műveleti és kommunikációs egység vezetője


Mirela Atanasiu arról beszélt, hogy a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás eddig 16 hidrogénvölgy-projektet támogatott 15 európai országban, amelyek közül 15 projekt még folyamatban van. Ezek együttesen több mint 1 milliárd eurós beruházást jelentenek. Az Európai Bizottság a RePowerEU-n keresztül további 200 millió eurót különített el a Tiszta Hidrogén Partnerség számára, hogy 2025-re megduplázza a hidrogénvölgyek számát Európában.

A hidrogéninfrastruktúra bővítéséről szólva szó esett a határokon átnyúló hidrogénvezetékekről, melyek célja a hidrogén szállításának megkönnyítése Európán belül, összekötve a termelési helyszíneket a nagyobb keresleti központokkal, végső soron egy pán-Európai hidrogénhálózatot létrehozva. Fontos kérdés a hidrogén-töltőállomások hálózatának bővítése is, segítve a hidrogén üzemanyagcellás járművek számára a nagy, határokon átívelő távolságok megtételét.

A több országot átfogó hidrogénvölgyekben így minden egy helyen valósulhat meg, integrálják a hidrogéntermelést, tárolást, elosztást és felhasználást a különböző országokban és ágazatokban, így az iparban, a közlekedésben és a lakossági fűtésben.

Az európai hidrogénipar jelentős mértékben beruház új projektekbe. Jelenleg 254 megújuló hidrogénnel kapcsolatos projekt létezik az EU-ban, amelyek közül 170 működik, 84 pedig kivitelezés alatt áll.

Szó esett a a páneurópai kutatási programok megerősítéséről, tudáscseréről a hidrogéntechnológiákra összpontosítva, az egyetemek közötti együttműködéssel, melyben a kutatóintézetek és a különböző országok magáncégei is aktív részt vállalnak.

A magyarországi tervek szerint 2030-ig két hidrogénvölgy kialakítását tervezik, Dunaújváros és Pécs között, és Miskolc térségében.

Nyitókép: Mirela Atanasiu, a Tiszta Hidrogén Partnerség műveleti és kommunikációs egység vezetője

Szerző: Molnár Éva

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás