A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország érdekeivel ellentétesnek tartja a Levegő Munkacsoport a 2585 milliárd forint uniós és hazai forrás elköltéséről szóló REPowerEU tervet. A pénz túlnyomó részét ugyanis földgáz- és olajipari beruházásokra kívánják fordítani, miközben alig támogatnák a lakóépületek energetikai korszerűsítését.

A hazai REPowerEU-terv társadalmi egyeztetésre bocsátott változata szerint a százhalombattai olajfinomító átalakítására, kőolaj- és földgáz-infrastruktúra bővítésére, ipari parkok fejlesztésére költenék a 2058 milliárd forint uniós támogatás és az azt kiegészítő 527 milliárd forint hazai forrás döntő részét. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az ilyen, elsősorban profitorientált magáncégek érdekében álló beruházásokra egyetlen fillér közpénzt se szabad áldozni, hiszen az se környezetvédelmi, se gazdasági észszerűséggel nem indokolható, sőt kifejezetten piactorzító hatású és jelentősen késlelteti a zöld átállást, tovább rontva az ország versenyképességét. Ráadásul a tervezett beruházások egy részének támogatása kedvezményes hitelből valósulna meg, aminek szükségessége már csak azért is kérdéses, mert a legtöbb érintett tőkeerős cég, amely a piacról is könnyen tudna forrásokat szerezni a szükséges beruházásaihoz.

„Ma már mindenki számára világossá válhatott, hogy óriási kockázata van annak, ha továbbra is a földgázra és a kőolajra alapozzuk az energiafelhasználásunkat. Márpedig a REPowerEU hazai terveinek megvalósításával évtizedekre bebetonoznánk függőségünket a fosszilis energiáktól annak ellenére, hogy az éghajlatvédelmi megállapodások keretében kötelezettséget vállaltunk használatuk mielőbbi jelentős csökkentésre” – jelentette ki Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport szakpolitikai munkatársa.

„A REPowerEU forrásait túlnyomó részben a lakóépületek energetikai korszerűsítésére kellene fordítani, hiszen a magyar lakásállomány 99 százaléka nem felel meg a mai követelményeknek, vagyis nem közel nulla kibocsátású, sőt általában ettől igen messze van. Márpedig az ilyen korszerűsítés eredményez igazi rezsicsökkentést, és egyúttal megóvja a lakókat a hidegtől és az egyre gyakrabban előforduló rendkívüli hőségtől” – tette hozzá Lukács András, a civil szervezet elnöke.

Azt is javasolja a Levegő Munkacsoport, hogy jelentősebb összeget fordítsanak egy szemléletformáló kampányra, mivel még mindig rendkívül alacsony a lakosság energiatudatossága és hiányosak az ismeretei arról, miként lehet és miért érdemes minél több energiát megtakarítani, illetve kevésbé környezetszennyező fűtési és hűtési módszereket alkalmazni. Szükséges többletforrást biztosítani az illegális lakossági tüzelés felszámolásában illetékes hatóságoknak is, mivel háztartási hulladékégetés rendkívül egészségkárosító és hozzájárul a klímaválság fokozódásához.

A Levegő Munkacsoport részletes észrevételei Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU-fejezetének tervezetéhez itt olvashatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás