Hirdetés

A fürdőszobai világítás megvalósításánál a praktikum és a hangulatos kivitel mellett a biztonságnak legalább akkora szerepe van. A cikk keretei között igyekszünk rámutatni a fürdőben uralkodó fényviszonyok optimális megoldásaira a funkcionalitás, esztétikum, illetve a személyvédelem aspektusából is.

A természetes és mesterséges fények megfelelő aránya

Függetlenül attól, hogy a fürdőszobához kapcsolódó ablakon keresztül mennyi természetes fény jut be a helyiségbe napközben, a mesterséges fényviszonyok optimális kialakítására is célszerű nagyobb hangsúlyt fektetni.

Fürdőszobai környezetben leginkább szórt fényű lámpák használata ajánlott. Ezek a speciális fényforrások azért kínálnak ideális választást a fürdőben, mert az irányított lámpatestek túlzottan árnyékossá tennék az arcot, ami a tükör használatával történő reggeli készülődésnél zavaró lehetne.

Fürdőszobákban is fontos lehet az egyenletes fényviszonyok megteremtése. Ennek céljából javasolt nemcsak egyetlen, a mennyezetről függő lámpatestet használni, hanem az árnyékolás kiküszöbölésének érdekében több világítótesttel megoldani a világítást.

A fürdőszobai világítás esztétikai szempontjai

A funkcionalitás mellett értelemszerűen esztétikai szempontból sem elhanyagolható a fürdőszobában használt lámpatestek dekorációs szerepe. Rendszerint ebben a helyiségben kezdjük és fejezzük be a napjainkat, ezért a hangulatunk szempontjából is fontosak a megfelelő fényviszonyok.

Kulcsfontosságú elemnek számít a tükör, amelyet érdemes két oldalról is jól megvilágítani. A lámpatestek elhelyezését célszerű nem közvetlenül a tükör felett megoldani, mert ezzel csak zavaró árnyhatást keltenénk.  A fürdőszoba általános megvilágításához használt fényforrások pedig nyugodtan helyet kaphatnak akár a falakon, akár a mennyezeten is. Innovatív megoldásnak számíthat a párkány hangulatos megvilágítása is.

A fürdőszobában használt lámpatesteknél kiemelt jelentősége van a biztonságnak

A fürdőszobai környezetnek természetes velejárója a víz, illetve a pára. Ennek megfelelően nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy csakis kizárólag a megfelelő IP védettségű lámpatesteket célszerű alkalmazni ebben a helyiségben.  A pára ugyanis könnyedén eléri a fényforrás feszültség alatt lévő felületét, amely a nem megfelelő készülékek esetében komoly veszélyforrást jelenthet. A kellő IP védettségű lámpatestek használatával ugyanakkor eleget tehetünk az ajánlott biztonsági követelményeknek.

Hogy konkrét számot is megadjunk, legalább az IP58-as védettség az, ami a fürdőben használt lámpáknál a minimumnak számít a biztonságos felhasználás érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás