Hirdetés

Robert Knoth és Antoinette de Jong 2011 őszén utazott Fukusima környékére a Greenpeace-szel, hogy megörökítse, milyen hatással volt a vidékre a nukleáris szennyezés, amit a Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktorának sorozatos leolvadása okozott. A szabadtéri fotókiállítás megtekinthető Budapest több pontján is, de információkkal kiegészítve a képek a neten is láthatók.

A sugárzás árnyéka most rávetül Japán ezen régiójának földjeire, az itt élő emberekre és állatokra. A gondosan művelt földek elvadulnak, a játszóterek és benzinkutak szennyezettek és üresek, a természet pedig elkezdte visszafoglalni az utakat. A tájképek egy elhagyatott régió hátborzongató szépségét mutatják be, ahol a radioaktív szennyezés az élet minden területét áthatja.
„A falvakon átsétálva a veszteség szörnyű érzése nehezedik ránk. A kultúra és hagyományok elvesztése, a közösség és az életmód elvesztése, az egészség és maga az élet elvesztése.” R. Knoth és A. de Jong,

Február 23-án 10.30-kor Budapesten, a Kossuth téren a Greenpeace megnyitja a "Fukusima – Árnyékvilág – Mondd te mit választanál?”
című szabadtéri fotókiállítást, ezzel is emlékezve a japán Fukusima Daiicsi atomerőmű három reaktorblokkjának leolvadásával járó, máig is tartó nukleáris katasztrófa közelgő, egy éves évfordulójára. A kiállítást megnyitja Szilágyi Lenke fotóművész.

A megnyitón – a farsangi kisze-bábu égetés népszokását újraértelmezve egy, az atomenergiát jelképező háromméteres szalmabábut fognak elégetni, hogy elűzzük a nukleáris telet, és megnyissuk végre az utat a megújulók előtt.

A kiállítás gerincét nyújtó fényképeket a többszörösen díjazott Robert Knoth és Antoinette de Jong szerzőpáros készítette, melyeket Budapesttel párhuzamosan még a világ 15 pontján is bemutatnak. A képeket a nukleáris biztonság hazai helyzetéről és az atomenergia kiváltásról szóló információk egészítik ki.

A kiállítás megtekinthető 10 és 19 óra között február 23 – 24: Kossuth tér
február 27 – március 3: Blaha Lujza tér
március 5 – 10 között a Széll Kálmán (Moszkva) téren
és március 19 és 23 között az Örs vezér terén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás