Hirdetés

“Miközben az emberiség a párizsi klímacsúcson a légszennyezés drasztikus visszafogásán fáradozik, addig a mecseki favágók fittyet hánynak a legelemibb elvárásokra is.” – írta Pécsi Stop egy olvasója.

Levélben kereste fel szerkesztőségünket Fazekas Imre biológus, természetvédelmi szakértő. Ebben leírta: Komlón heteken át tüzelték el a tarvágásból visszamaradt ágakat, miközben azok feldolgozva sok-sok lakásban meleget biztosítottak volna. Ez azonban nem minden, levelét a Pécsi Stop közölte:

"Az elmúlt időszakban jelentős fakitermelések voltak a komlói belváros közvetlen környezetében. Főként a bükkösökben termelték ki a fákat olyan erdőtagokban, melyek városképileg, és talajvédelmi szempontokból is meghatározóak. Sokan csak "rablógazdálkodásnak" tekintik, a korszerű erdőgazdálkodástól igen távol álló erdőpusztítást.

Az egy-két évvel ezelőtti erdőirtásokban tömegével nőnek az ún. inváziós gyomnövények, sokfelé rohamosan terjed az akác és a bálványfa, s mindent elborít a japán keserűfű. Történik mindez az egyik leginkább féltett erdőtársulásunkban, a bükkösökben. Erősen kérdéses ezeknek az erdőknek az elsődleges besorolása is, amely inkább lobbiérdekeket szolgál, s igencsak távol áll Komló város érdekeitől.

Sokkal helyesebb, szakmailag indokoltabb lenne, ha ezek az erdők a természet- és környezetvédelmet, valamint egyéb védelmi szempontok megvalósítása érdekében védelmi rendeltetésű erdők volnának. Az ilyen erdők különleges kezelést igényelnek, ahol az erdőgazdálkodás gazdasági funkciója nem, vagy csak korlátozott mértékben érvényesül.

Teljesen érthetetlen, s a levegőtisztaság szempontjából elfogadhatatlan az a gyakorlat, melyet ezekben a napokban a fakivágók végeznek.   Órákon át tüzelik az ágakat, füsttel árasztják el a környéket, mellyel ezekben a szmogos napokban veszélyeztetik a lakosság egészségét. Hol van ilyenkor környezetvédelmi felügyelet? Vajon mindezt helyesnek tartja az erdészeti igazgatóság?"

 

Égetik az ágat Komlónál a Mecsekben - Fotó: Fazekas Imre

Mint a lap Fazekas Imrétől megtudta: a szóban forgó erdők magánkézben vannak, így nem a Mecsekerdő Zrt. az illetékes a kérdésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás