Hirdetés
greenfo/MTI

Kínai kutatók genetikailag módosított szarvasmarhákat hoztak létre, amelyek húsa sokkal porhanyósabb, mert a zsírsavak az izomrostokat alkotó fehérjékhez kötődnek.

A két klónborjú, Csing Csin-1 és Csing Csin-2 rendelkezik egy olyan génnel, amely a kutatók reményei szerint megnöveli az izomrostjaik között található zsír mennyiségét. Levágásuk után ezért gazdagon márványozott húst nyerhetnek az állatokból, remélhetően olyan porhanyósat, mint a világhírű japán kobei marhából, vagy annak európai másolatából, a wagyu marhából.

A két borjú három évig tartó kutatás első eredménye, ám levágásukig még várni kell arra, hogy a kísérlet teljes sikere beigazolódjon. Az eddig elvégzett tesztek azt azonban már igazolták, hogy a klónállatok hordozzák az izomrostok zsírosodását ígérő gént.

Ni Minhung kutatásvezető, a Pekingi Mezőgazdasági Egyetem professzora szerint ha a projekt sikeres lesz, ők lesznek a világon az elsők, akik sikeresek hoznak létre olyan transzgénikus marhákat, amelyekben zsírsavak kötődnek a fehérjéhez. A kínai kutatók eredménye az egyik legfrissebb azok közül, amelyek a hús és tej minőségét az állatok genetikai módosításával próbálják javítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás