Hirdetés

A GMO génmódosított élőlényt jelöl, olyat, aminek a génállományát valamilyen kívánatosnak gondolt tulajdonság elérése érdekében módosítják. A GMO sok ellenzője szerint világméretű károkat okozhat az ilyen növények elterjedése. A támogatók is hasonló léptékben gondolkodnak, csak szerintük éppen hogy a világ gondjainak egy részére kínálhat jó megoldást a GMO.

A világ első kereskedelmi forgalomban elérhető GMO terméke egy 1994-ben piacra dobott paradicsom volt. Ez sokkal lassabban puhult meg az érés alatt, mint a többi paradicsom, ezért ráértek később learatni, és így erősebb volt az íze. Ma főleg az Egyesült Államokban termesztenek GM kukoricát, szóját, repcét, cukorrépát és gyapotot.

A GM növények károsak lehetnek a környezetre, és erre van bizonyíték.

Az Egyesült Államokban az 1990-es évek végére elterjedt például egy olyan GM gyapot, ami bizonyos gyomirtókkal szemben ellenálló volt. A Roundup nevű vegyszerrel együtt alkalmazva nagyon jó termést hozott. Emiatt egyrészt egyre több gyomirtót használtak, másrészt 2004-ben az addig sikerrel kipusztított gyomok helyén megjelent egy új faj, ami ellenálló volt a gyomirtóval szemben, és nagyon gyorsan el is terjedt.

RÉSZLETEK:  Daganatokra lesznek allergiásak sterilnek született ükunokáink

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás