Hirdetés

Az olasz Eni energiaipari konszern gigantikus méretűnek mondott földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren Egyiptom partjainál. A horvát kormány olajkitermelési engedélyt adott ki az Adriai-tenger horvát szakaszára. A Greenpeace korábban tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdett, melyhez TE IS CSATLAKOZHATSZ!

Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak. Az Egyiptom mélyvízi felségterületén fellelt Zohr mező 100 négyzetkilométer kiterjedésű, és 850 milliárd köbméter földgázt rejthet magában.

„A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt, és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is” — írják. A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni. Az olasz állami energiaipari konszern az idén júniusban állapodott meg az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri partmenti vizeken— írja az MTI. 

TISZTA ADRIÁT!   Olaj helyett megújulókat!

A horvát kormány olajkitermelési engedélyt adott ki az Adriai-tenger horvát szakaszára. A tervezett fúrótornyok mindössze 6-10 km-re lennének olyan nemzeti parkoktól mint például Mljet szigete, valamint olyan történelmi városoktól, mint Dubrovnik.  Az olajkitermelés többek között a palackorrú delfinek és a mediterrán barátfókák élővilágát is veszélyezteti.

Pedig a megoldás adott: 100%-ban megújuló Horvátország! A megújuló energiahordozókba való befektetés hamar megtérülne a napsütötte mediterrán országban.  Miközben a horvát kormány olajfúrással szennyezné el az Adriát, a horvát közvélemény több mint 90%-a a megújulók terjedését támogatná az országban. A horvátok többsége ellenzi az olajkitermelést. 74%-uk népszavazást szeretne az ügyben: szerintük ilyen horderejű kérdésről nem a kormánynak kellene döntenie a fejük felett.

  A Greenpeace pár hónapja kezdett tiltakozó aláírás gyűjtésbe. Már  megvan az első siker! Az engedélyek többségét megszerző OMV és a Marathon Oil július végével kiszállt a projektből. Mi azonban nem állunk meg!

  Most te is írhatsz a horvát nagykövetségnek. Követeljük együtt, hogy ne kezdődjön olajkitermelés az Adriai-tenger horvát partjainál – és ehelyett Horvátország végre elkezdje építeni a 100%-ban megújulókon alapuló jövőt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás