Hirdetés

Nem jók a 2013-as időjárási kilátások: a globális felmelegedés miatt tapasztalt szélsőségeket tovább fokozhatja az idén érkező El Nino jelenség és az évtized legerősebb naptevékenysége. Az Északi-sarkvidéken a rekordméretű olvadás sem kizárható, a Jeges-tengerből pár éven belül teljesen eltűnhet a jég.

Két szélsőségesen száraz év után csak reménykedni lehet abban, hogy 2013-ban több eső lesz Magyarországon. A remény viszont azért nem alaptalan, mert aszályos hónapokat meglepetésszerűen követhet egy nedvesebb időszak – a csapadék ugyanis nagyon egyenlőtlenül oszlik el térben és időben.  Ezt tavaly leginkább Nagy-Britanniában lehetett tapasztalni, ahol minden idők egyik legszárazabb márciusa után a késő tavasz és a nyár bőven bepótolta a lemaradást. A tizenkét hónapot összesítve 2012 a második legesősebb év lett 1910 óta, amióta tudományos pontossággal rögzítik a csapadékadatokat a londoni Met Office-ben, a brit meteorológiai szolgálatnál. Tavaly 1330,7 milliméter csapadék hullt, csupán 6,6 milliméterrel kevesebb, mint a rekordot tartó 2000-es évben.

Pontosan ez az a csapadékmennyiség, ami nagyon hiányzik most Magyarországon. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) októberi elemzése szerint a Szahara fölül kiterjeszkedő magasnyomású légtömegek gátolták meg, hogy a nyáron a szokásos ritmusban jussanak el a Kárpát-medence és Magyarország fölé az esőt hozó ciklonok.
Részletel az origón >>>
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás