Hirdetés
hvg hírlevél

Aki az idén Londonba látogat, a brit főváros számos történelmi és idegenforgalmi nevezetessége mellett egy átmeneti újdonságra is felfigyelhet. A Covent Garden városrész utcáin 15 életnagyságú gorillaszobor várja őket.

A Westbrook Galéria és a Tusk afrikai állatvédelmi jótékonysági szervezet különböző művészeti ágak képviselőit kérte fel, hogy dekorálják kedvük szerint az egyforma gorillák valamelyikét. Vállalta a kihívást például John Cleese, a Monty Python csoport tagja és jelenlegi, ékszerkészítő felesége, akik Pán Péterként képzelték el a sajátjukat.
Ronnie Wood, a Rolling Stones gitárosa – és a Tusk jószolgálati nagykövete – a fekete színt választotta, az együttes 1966-os, Paint It Black című sikerszáma után. A Tusk arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberhez a génállományukat tekintve rendkívül közel álló hegyi gorillák veszélyeztetett fajnak számítanak, és alig több mint ezer példány él belőlük. Akik segíteni akarnak, azok a londoni „gorillaösvény” példányain található QR-kódok beolvasásával adományozhatnak pénzt.

A Tusknak nem ez az első hasonló akciója.
2018-ban az orrszarvúaknak,
2021-ben az oroszlánoknak szenteltek hasonló köztéri installációt.

A július 14-étől megtekinthető „gorillaösvényt” október 14-én zárják, és a 15 alkotást elárverezik. Ez sem példa nélküli. A 2018-ban aukcióra bocsátott 21 egyedi orrszarvúszobor 624 ezer fontot hozott a Tusknak, a 2021-ben felkínált 47 oroszlán pedig 1,1 milliót.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás