Hirdetés

Felügyelőbizottsági (fb) tag volt Gráf József volt MSZP-s földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló Sziget-Chem Kft.-nél, amelyik Romániából importálta, majd terítette az országban a GMO-szennyezett kukorica-vetőmagot. GMO-szennyezettség a VM-államtitkár volt cégénél is – Megsemmisítések a tápiószentmártoni Aranyszarvasnál.

Gráf József volt MSZP-s földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felügyelőbizottsági (fb) tag volt annál a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cégnél, amely Romániából importálta, majd terítette az országban a GMO-szennyezett kukorica-vetőmagot. Miután az illetékes hatóságok feltárták, hogy a két amerikai multi, a Pioneer és a Monsanto által forgalomba hozott vetőmag génmódosított tételeket tartalmazott, több ezer hektárnyi szennyezett területen rendelték el az ültetvény beszántással történő megsemmisítését.

A Sziget-Chem Kft., amelynek felügyelőbizottságában – egészen a cég felszámolásáig, vagyis 2011 júniusáig – ott ült a volt agrárminiszter is, furcsa módon a Monsanto romániai cégétől vásárolt ötezer zsák vetőmagot. A laborvizsgálaton 196 zsák tartalmáról derült ki, hogy GMO-szennyezett, pedig a cég a magyarországi agrárpiacon is hosszú évek óta „nagy erőkkel” jelen van vegyszereivel és szabadalmaztatott vetőmagfajtáival. Azért is meglepő, hogy a Sziget-Chem Kft. Romániából importált kukorica-vetőmagot, mert az agrárágazatban közismert, hogy a szomszédos országban engedélyezett a Monsanto által kifejlesztett Mon810 rovarölő hatású, kukoricamoly-ellenálló genetikailag módosított (GM-) kukorica termesztése is. Vagyis ott nagyobb a veszély arra, hogy génmódosított kukoricaszemek belekeveredjenek a GMO-mentes vetőmagba, mint nálunk, ahol ennek a fajtának a termesztése törvényileg tiltott – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában, amelyből további részleteket is megtudhat.
mno.hu


Czerván György VM-államtitkár volt cégénél, a tápiószentmártoni Aranyszarvas Mezőgazdasági Zrt.-nél is rendelt el kukorica-megsemmisítéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH), mivel a hivatal vizsgálati eredményei szerint genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmag került a földekbe. Az Aranyszarvas művelt területei közül egy 7,4 hektáros táblában kellett megsemmisíteni a növényállományt, és ugyanígy kellett eljárni egy gazdálkodó 10,6 hektáros területén is, akinek a társaság termelési szolgáltatásokat nyújtott. Az érintett földek – amelyekbe Monsanto vetőmagokat vetettek – Tápiószentmárton és Tápiószőlős határába estek. Czerván György 1997-től töltötte be az Aranyszarvas elnök-vezérigazgatói posztját, de államtitkári kinevezésekor e tisztéről összeférhetetlenség miatt lemondott.

Az érintett területeken a megsemmisítések megtörténtek – közölte az agromonitor.hu-val Pozsonyi József, az Aranyszarvas vezérigazgatója. Mint ismert, a kormány már korábban döntött arról, hogy a GMO-szennyezettnek talált vetőmagok miatt károsult gazdálkodóknak támogatást nyújt. A kabinet e célokra összesen 4 milliárd forintot különített el, amelyből hektáronként 360 ezer forintos, fix kárfedező juttatást folyósít. A termelők kártérítési igényeiket szeptember 30-ig adhatják be a megyei kormányhivatalokhoz.

Kapcsolódó anyagok:

Románia felől jött volna az amerikai GMO-biznisz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás