Hirdetés

Európa 300 legnagyobb szénerőműve évente 22.300 ember idő előtti haláláért felelős és több száz milliárd forintnyi kárt okoz a megbetegedések kezelése és a munkából való kiesés– állítja egy tanulmány, amely az európai szénerőművek egészségügyi hatását vizsgálta.

A kutatásban a Stuttgart Egyetem energetikai intézetének szakemberei és a Greenpeace szervezete vett részt. A Csendes gyilkosok c. jelentés arra is kitér, hogyha beindítják a tervekben már szereplő 50 újabb szénerőművet Európában, akkor évente még 2700-al nő majd az áldozatok száma.
Elemzéseik szerint a szénerőművek okozta szennyeződéseknek több áldozata van Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Csehországban, mint a közúti baleseteknek. Németországban és az Egyesült Királyságban annyian halnak meg idő előtt a szennyezéstől, ahányan az utakon. 2010-ben például csak a lengyel szénerőművek több mint 5 ezer ember kora haláláért voltak felelősek. A sokkoló eredményre vezető jelentés szerint 240 ezernyi évet élhettek volna még az áldozatok Európában. A kutatásból kiderült, hogy Lengyelországban a legaggasztóbb a helyzet, mégis a varsói kormányzat és a hatóságok számos újabb lengyel szénerőműnek adtak zöld utat. A szén égetésekor, valamint a diesel motorok használatakor kibocsátott savas gázok, a korom, valamint a levegőbe került por a felelős azért, hogy az apró mikroszkopikus nagyságú szennyezések mélyen leülepednek a tüdőben és az érrendszerben. Ezek aztán szívproblémákat, szívrohamokat, tüdőrákot és egyre gyakrabban asztmatikus megbetegedéseket okoznak, amelyek nemcsak a felnőtteknél, de a gyerekeknél is nagyon károsak lehetnek.

„Több tízezer kilogramm mérgező fém, mint a higany, az ólom, az arzén és a kadmium kerül a levegőbe a gyárak kéményein keresztül és ezek tüdőrákot okozhatnak és veszélyeztetik a gyerekek egészséges növekedését” – érvel a Greenpeace jelentése, amely nem tért ki a jelentésben ezeknek a veszélyes anyagoknak a felelősségére az üvegházhatás erősödésénél.
Jelenleg 300 szénerőmű állítja elő Európa villamos energia ellátásához szükséges mennyiség negyedét, azonban ezek az erőművek eresztik a levegőbe az unió energiaszektorára jellemző káros kéndioxid 70 százalékát és az ugyancsak káros nitrogénoxid több, mint 40 százalékát. Mindezek ellenére 2009 és 2012 között folyamatosan nőtt a szén égetésére specializálódott erőművek mennyisége.
„Az eredmények meghökkentők. Az egyetlen út, hogy a szénerőművek egészségre káros hatását megszüntessük, hogyha bezárjuk ezeket a piszkos gyárakat és tiszta, megújuló energiaforrásokra cseréljük le azokat. A jelenlegi uniós cél is az, hogy rohamosan fejlődjenek a megújuló energiaforrások, valamint modernebbé váljanak az energiarendszerek és a gazdaságok is” – közölte Lauri Myllyvirta, a Greenpeace munkatársa a guardian-ban.

A tanulmány letöltése: Silent-Killers Greenpeace tanulmány (6,8 MB pdf)
 

Szükségtelenül rövidítik életünket a szenes erőművek

Bozsó Brigitta a Greenpeace Magyarország kampányosa elmondta: „A kutatók a hazai erőművek közül a Mátrai Erőmű környezetszennyező és egészségromboló hatását elemezték, mely bekerült a 100 legpiszkosabb erőmű közé. A kutatások alapján a magyarországi szénipar által kibocsájtott szennyezések káros egészségügyi hatásai is számszerűsíthetőek, e szerint évente nagyjából 138 fő halála vezethető vissza a szénerőművekre.”

„Az alacsony hatékonyságú és elavult erőművek életbentartásával teljesen feleslegesen romboljuk a saját és gyermekeink egészségét, miközben ma már rendelkezésre állnak azok a megújuló technológiák, amikkel valóban tisztán és hatékonyan meg lehet termelni a szükséges villamos energiát. A 2030-ig szóló Nemzeti Energiastratégia felülvizsgálata remek alkalom a szén- és ligniterőművek fokozatos kiváltásának elkezdésére” – tette hozzá Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás