Hirdetés

Már 120000 palántánál jár az a kampány, melyet Trump éghajlat-politikája hatásainak ellensúlyozására hoztak létre. A projektet dühös aktivisták indították, miután elegük lett az elnök klíma területen mutatott „tudatlanságából”. A Trump Erdő lehetővé teszi, hogy az emberek is kivegyék részüket a fatelepítésekből.

Az emberek így helyben ültethetnek fákat, vagy a szegényebb országoknak nyújthatnak a projektben anyagi támogatást. Donald Trump elnök korábban már jelezte, hogy a klímaegyezmény szerinte kárt okozna az amerikai gazdaságnak, állások szűnnének meg miatta és az Egyesült Államokkal szemben egyes országoknak, például Indiának vagy Kínának versenyelőnyt biztosítana. A TrumpForest.com képén Dan Price és Adrien Taylor, a Trump Forest kezdeményezés társalapítói.

A szervezők úgy gondolják, hogy legalább egy Kentucky méretű területet be kell ültetniük ahhoz, hogy egyensúlyozzák Trump hatását.

Az új-zélandi székhelyű projekt ez év márciusában kezdődött és eddig körülbelül 450 embertől érkezett felajánlás a világ minden részéről. Az első hónapban még 15000 fát számláló adományok mára meghaladták a 120000 példányt. Sokan fizettek olyan palántákért, melyeket erdőhelyreállítási programban fognak elhelyezni Madagaszkár, Haiti, Etiópia és Nepál területén. Mások egyszerűen csak vettek egy fát és elültették, majd a számlát elküldték a program vezetőinek. A veterán klímaaktivistáknak számító szervezők azt mondták, hogy az elnök klímapolitikája miatt már globális szintű tehetetlenséget éreztek.

Trump korábban elrendelte az Obama elnöksége alatti klímavédelmi szabályozások felülvizsgálatát, illetve kijelentette, hogy az Egyesült Államokat kilépteti a Párizsi klímaegyezményből. „Sok emberrel találkoztunk, akik testközelből tapasztalják a klímaváltozás hatásait Bangladesben, Mongóliában és más országokban, és rendkívül felháborítónak tartjuk, hogy Trump úr mennyire tudatlan” – közölte a Trump Erdő társalapítója, Adrien Taylor. „Szóval nekiálltunk ezen változtatni.

A világnak csak kis százaléka szavazott rá, de mindannyiunknak számolni kell felelőtlenségének következményeivel.”

A szervezők becslései szerint 2025-ig 650 megatonnával egyenértékű szén-dioxid plussz kibocsájtással számolnak, amit a telepítésekkel szeretnének ellensúlyozni. Ez az elnök klímapolitikájának ellensúlyozására több mint 100 milliárd új fa ültetését jelenti. Annak ellenére, hogy nagymennyiségű telepítésre van szükség, az aktivisták bíznak magukban és úgy gondolják képesek véghez vinni a projektet. „Egy globális erdőt szeretnénk létrehozni, ami semlegesíti a Trump adminisztráció okozta emissziót. Kicsit nevetségesen hangozhat, de teljesen megvalósítható,” – nyilatkozta Dr Daniel Price, aki a vállalkozásban szintén társalapítóként vesz részt.

Bár sok támogatást kaptak, a szervezők szerint kis mértékű utálatban is részesültek olyanoktól, akik éppenséggel támogatják az elnök politikáját. Emellett némi zúgolódást is tapasztaltak egyes emberektől, akik szerint a „Trump Erdő” elnevezés egyszerűen simogatja az elnök egoját. „Örülnénk neki, ha szeretné az erdőt, végső soron ez az ő erdeje. Imádnánk, ha a Twitteren erről posztolna,” – mondta Mr. Taylor. „Mi csak a hanyagságából fakadó dolgokat próbáljuk megoldani,” – folytatta Dr Prince, majd humorosan hozzátette: „Ha esetleg igényt tartana az erdő tulajdonjogaira a Trump Vodkához, vagy a Trump Toronyhoz hasonlóan, azt örömmel fogadnánk; telefon vonalunk mindig rendelkezésére áll. Szóval Elnök Úr, ha ezt olvasná…”

Kapcsolódó anyagok:

Áder tovább zöldítene – külföldön

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás