Hirdetés

Az amerikai kormány írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből történő kilépési szándékáról. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor közleményben jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is. Az USA az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért felelős

A washingtoni hivatalos értesítés az első írásbeli jelzés az ENSZ-nek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy kilépteti az országot a 2015-ben a francia fővárosban csaknem 200 ország által aláírt nemzetközi egyezményből. Az értesítés ugyanakkor csak jelképes, és nincs jogi hatálya, mert az egyezmény lehetőséget ad ugyan arra, hogy egy ország 2020. november 4-ig teljesen kilépjen, ám formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.
A további egyeztetésekben és megbeszéléseken történő változatlan amerikai részvételről szóló külügyminisztériumi kommüniké hangsúlyozza: az amerikai kormány célja "az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon".

Donald Trump elnök az idén júniusban jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, igaz, hozzátette, hogy kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni. A tegnap a kora esti órákban kiadott külügyi közlemény azt is leszögezi: az Egyesült Államok innovációs és technológiai fejlesztések révén a továbbiakban is csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, együttműködik más országokkal, tisztább és hatékonyabb módon hasznosítja a fosszilis tüzelőanyagokat, és igénybe vesz tiszta és megújuló energiaforrásokat is.

Az USA az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15 százalékáért felelős

Az Egyesült Államok az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 15 százalékáért felelős, ilyen arányban jelenthet veszélyt az, hogy az amerikai kormány írásban értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) kilépési szándékáról a párizsi klímaegyezményből – mondta Mika János éghajlatkutató. Hozzátette ugyanakkor: az amerikai cégek egy része továbbra is törekszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésére, nem fosszilis energiák felhasználására. A kutató úgy vélekedett: jó hír, hogy a világ összes üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt három évben "nem sokat nőtt", az Egyesült Államok és Európa régebb óta csökkenti ezt a kibocsátást, amely már Kína esetében is "stagnálni látszik". A 2015-ös párizsi megállapodás megerősíti azt a célt, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest. (MTI)

Kibocsátás és megbocsátás. A klímaegyezmény Amerika nélkül.

Kibocsátás és megbocsátás. A klímaegyezmény Amerika nélkül.

Donald Trump előre megmondta. Legendás Twitter-fiókjában már a választási kampányban egyértelművé tette, hogy szemben a 99 százalékos tudományos konszenzussal ő úgy véli, a klímaváltozás kínai hoax, amelynek célja tönkretenni az amerikai munkavállalókat.
A megválasztását követően az amerikai környezetvédelmi hatóság ellen indított boszorkányüldözés arról is meggyőző bizonyítékokat szolgált, hogy ugyan sületlenségeket mondott, de nem a levegőbe beszélt. Az Obama-féle egészségbiztosítási rendszer mellett a környezetvédelem lesz a Trump-éra másik pofozóbábuja. Mindezek nyomán aligha ért bárkit meglepetésként, hogy az amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok kivonul a 2015-ben megkötött párizsi klíma­egyezményből.

Mégis sokkolta a világot, hogy tényleg meglépte. Vajon mekkora katasztrófa ez, és mi lesz most a klímaegyezmény sorsa?

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás