Hirdetés
Forrás: kmnp.hu

Az augusztus 21. óta zajló, hetenkénti szinkronszámlálások alkalmával egyre több kék vércsét látunk a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin. Legutóbb, szeptember 11-én már több mint 2600 példányt figyeltünk meg a tradicionális gyülekezőhelyeken.

A Dévaványai-Ecsegi puszták térsége a kék vércsék hagyományos vonulási útvonalában fekszik. Őszi gyülekezésük idején rendszeresen nagy számban jelennek meg Dévaványa környékén. Idén már augusztus végén, az első számláláskor több száz példányt regisztráltunk. A legutóbbi, szeptember 11-én lezajlott szinkron során 670 példányt találtunk, ez azonban még valószínűleg nem a vonulási csúcs. Mivel Dévaványa térségében, a környékbeli erdőkben több alkalmas hely is van a kék vércsék éjszakázására, ezért az elmúlt egy hónapban több éjszakázóhely-váltás is történt.

A nemzeti park Kardoskúti Fehértó részterületén a korábbi évekhez hasonló mennyiségeket figyeltünk meg. Az első három alkalommal 200 példány körül alakult a létszám, a szeptember 11-i számláláskor azonban már hirtelen berobbanást tapasztaltunk, mintegy 700 példányt számoltunk Kardoskút mellett, Csajágon, amely tradicionális éjszakázóhelynek számít. A térségben az eddigi rekord 2022. szeptember 14-én volt, ekkor 840 kék vércsét számoltunk.

Cserebökényben az első szinkron (augusztus 21.) alkalmával 160 példány, a második héten 220, a harmadikon pedig csupán 11 példány kék vércsét mértünk fel a gyülekezőhelyeken. A szeptember eleji visszaesést a táplálék hiánya indokolta. A szeptember 11-i szinkron alkalmával viszont már két helyen összesen 780 példány kék vércsét számoltunk. Ebből 130 példányt a Kecskeméti-tanyai vércsetelepen, 650-et pedig a Fekete-réten regisztráltunk. A legutóbbi szinkronszámlálás előtt véget ért a hőség, megérkeztek az esők, a gyepeken, tarlókon tömegével jelentek meg a táplálkozó kék vércsék. Cserebökény térségében az eddigi rekord 1100 példány körül alakult, 2008-ban és 2009-ben is ilyen nagyságrendben gyülekeztek itt a kék vércsék.

A Csanádi puszták három pusztafoltja közül minden évben változó, hogy éppen hol gyülekeznek a kék vércsék. A Királyhegyesi-pusztán a hagyományos gyülekezőhely a Liliomos mocsara melletti kis erdő. Itt tavaly szép számban voltak kék vércsék, idén azonban eddig mindössze hét példányt észleltünk. Egyelőre a Montág-puszta bizonyul a legjelentősebb éjszakázóhelynek. Itt először 32, majd 45 madarat számoltunk, szeptember 11-én pedig már mintegy 500 példányt figyeltünk meg.

A Kígyósi-puszta nem tartozik a kék vércsék hagyományos gyülekezőhelyei közé, de a korábbi években azért itt is láttunk 40-60 egyedből álló csapatokat. Idén eddig csupán öt példány volt a legtöbb, amit észleltünk a területen.

Nyitókép: illusztráció gyülekező hím kék vércsék csapata fotó: Balogh Gábor

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás