Hirdetés

Amikor a hosszú, hideg téli hónapok után végre újra elérkezik a tavasz, a természet ünnepel, az ember pedig kikívánkozik a szabadba, hisz eljött a kerti munkák ideje! Még a legkisebb kertet is csodálatosan széppé tudjuk varázsolni néhány virágágyással.

A színpompás, illatos virágokra mindig öröm ránézni, főleg, ha tudjuk, hogy a két kezünk munkájának köszönhető a szépségük. Ha Ön még nem gyakorlott a kertészkedésben, akkor is bátran vágjon bele az ültetésbe, hisz meglátja, a végeredmény magáért beszél majd!

Milyen virágot válasszon? 

Első és legfontosabb kérdés: melyek a legszebb virágok? A legtöbb hobbikertész általában a következőkre szavaz: árvácska, kankalin, körömvirág, jácint, harangvirág. Ezeket a növényeket mind tavasszal kell elültetni, hogy nyárra kinyíljanak. 

Mindig megbízható helyről, lehetőleg kertészetből szerezze be a kis cserepes növényeket. Ez azért is előnyös, mert az innen vásárolt virágokat biztosan kellő gondossággal nevelték. Illetve ha kezdőként vág bele a kertészkedésbe, az ott dolgozó szakemberek szívesen adnak Önnek hasznos tanácsokat az ültetéssel és gondozással kapcsolatban. Kérdezzen tőlük bátran!

Hol legyenek az ágyások?

Ez természetesen függ a kert jellemzőitől, de azért létezik pár univerzális irányelv. A virágoskertnek az a célja, hogy megszépítse a környezetet, ezért érdemes olyan helyet választani, ahol gyakran látjuk, illetve az utcáról betekintők is gyönyörködhetnek benne. A méret megint csak opcionális, ám minél több növényünk van, annál több munka is lesz vele.

A járdaszegély vagy a ház fala mellé ültetett színes virágok szépen feldobják az udvar összképét. Ha viszont kutyája is van, akkor érdemes lehet elkeríteni a virágoskertet, mielőtt az állat napozóhelynek használná, vagy ott élné ki gödörásási hajlamait. 

Ha megtalálta az ideális helyet, kezdődhetnek az előkészületek. A területet ássa fel, gereblyézze át, keverjen virágföldet a talajhoz. A művelethez természetesen szüksége lesz néhány kertészkedéshez és ültetéshez használatos kerti szerszámra. Ha ezek még nem állnak rendelkezésére, nézzen körül a Fiskars & Gerber termékek webáruházában, ahol kiváló minőségű eszközökkel találkozhat. A kínálatból biztosan hasznát veszi majd egy kapának, kanálnak és egy talajlazítónak. 

Kezdődhet az ültetés!

Amint előkészítette a talajt, ültetőkanál segítségével ásson egy kis gödröt. Óvatosan vegye ki a cserépből a növényt, ügyelve, arra, hogy a gyökerei lehetőleg ne károsodjanak. Tegye a virágot a gödörbe, majd töltse fel a földdel, és óvatosan igazgassa el. Az egyes növényeket érdemes legalább 15-20 cm távolságra ültetni egymástól. Amint mindegyik a helyére került, jöhet egy alapos öntözés, és ezzel a munka egy része le van tudva!

Persze a neheze csak most jön, hiszen a virágokat rendszeresen öntözni és gondozni kell, ám ha megkapják a kellő odafigyelést, akkor hamarosan csodás látvánnyal örvendeztetik meg Önt!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás