Hirdetés

Az olasz városoknak nem kell az amerikai gyorskaja. Helyi rendelkezésekkel igyekeznek útját állni az olaszok a McDonald’s terjeszkedésének. A gyorsétteremláncnak megéri beszállni a versenybe. A Vatikánban nyitandó McDonald’s ellenzői közé a Szentszék bíborosai is beszálltak.

Háború dúl Firenze és a McDonald’s között. Az itáliai város vezetői és lakói is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyorsétteremlánc ne nyisson üzletet a Dóm közelében – írja a The Wall Street Journal.  A firenzeiek egy januárban elfogadott helyi rendelkezés alapján igyekeznek útját állni a lánc terjeszkedésének. A passzus alapján a város történelmi központjában előnyt élveznek azok az éttermek, vendéglők, ahol toszkán ételeket szolgálnak fel, a többiekről, köztük a hamburgeresekről is, egy szempontrendszer alapján döntenek.

Ez várt a McDonald’sra is, amikor tavasszal engedélyért folyamodott, ám egészen más történt: a városban 24 ezren írtak alá egy internetes petíciót, amely a nyitás megakadályozását követelte. A gyorsétteremlánc szokatlan ígéreteket tett annak érdekében, hogy megkapja az engedélyt – és kiszolgálhassa a a Dómba évente ellátogató hárommillió turistát. Például vállalták azt, hogy az asztaloknál szolgálják fel az ételeket, és nem is teszik lehetővé, hogy elvitelre kérjék a vásárlók a hamburgereket. Így legalább a szanaszét szórt krumplis zacskókat nem kellene bámulniuk a firenzeieknek. Még azt is vállalták, hogy az ételeket 80 százalékban helyi alapanyagokból állítják elő.

A városvezetést nem hatotta meg az igyekezet, és a tízes skálán csak 5,4 pontot ért a koncepció. A McDonald’s azonban visszavágott és pert indított: a lánc 18 millió eurót követel az őket ért hátrányos megkülönböztetés miatt.

A város szerint erről szó sincs, csupán az adott terv nem győzte meg őket. A Wall Street Journal azonban megjegyzi: nem csak Toszkána fővárosában, de az egész országban komoly viták dúlnak az óvárosokban és műemlékeknél nyitandó gyorséttermek miatt.

Pár hete a Vatikánban nyitandó McDonald’s ellenzői közé a Szentszék bíborosai is beszálltak, Rómában azonban egyelőre nem sokat tudnak tenni a gyorséttermek ellen, de ott is a firenzeihez hasonló szigorítást terveznek. A lánc addig is profitálhat abból a 14 millió emberből, aki évente ellátogat a Vatikánban.  Olaszország sosem volt könnyű terep a McDonald’s számára: az első éttermet 1986-ban nyitották és a nyugati országokhoz képest ma is kevés üzletük működik ott. Az egymillió lakosra jutó éttermek száma 9 – ennél még Magyarországon is kicsit magasabb, nálunk nagyjából 10 ez a szám, de Ausztriában már 22- írta a hvg.hu.

FRISSÍTÉS: 

A McDonald’s beperelte Firenzét, amiért nem nyithatnak éttermet a dóm lábánál

Majdnem 20 millió dollárra perli a McDonald’s Firenzét, amiért a város vezetése nem engedte meg a cégnek, hogy kajáldát nyissanak a történelmi belváros közepén, a Dóm téren. A kérelmük visszautasítása miatt az étteremlánc most kártérítést követel.

Pont egy Meki hiányzik innen – Fotó: AFP/ Mattes René / Hemis

Dario Nardella, Firenze polgármestere még júniusban utasította vissza a McDonald’s kérelmét, mert meg akarták őrizni a történelmi városképet. Nardella szerint a cégnek joga van megpályázni a helyet, de szerinte nekik ugyanolyan joguk van nemet mondani erre. A város vezetése éppen idén januárban szigorította meg a belvárosi éttermekre vonatkozó szabályokat, és előírták nekik, hogy tipikus, helyi termékeket kell árulniuk. Márpedig akárhogy is nézzük, a sajtburger nem a legtoszkánabb étel- írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás