A dél-olaszországi Forestafortéban öt évvel ezelőtt bőven termő, százéves olajfa-ültetvény állt. Ma csupa lepusztult, haldokló tuskó. Egy halálos baktérium fenyegeti a fákat, veszélybe sodorva egy ősi mezőgazdasági ágazatot itt Olaszországban és más dél-európai országokban. A bajt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozza.
"Az ültetvény hozama 80 százalékkal csökkent három év alatt. A betegség tönkretette a tájat és a gazdaságunkat. Ha jobbra fordul is a helyzet, az nagyon lassú folyamat lesz", mondta az Euronewsnak Giovanni Melcarne, olivatermesztő.
A tönkrement ültetvény ma európai, észak-afrikai, közel-keleti tudósok és hallgatók kísérleti terepe. A Cure-XF európai kutatási projekt keretében korai diagnosztikai eszközöket fejlesztenek, megosztják a betegség kezelésében elért eredményeiket.
"Minél hamarabb sikerül felismerni a betegséget, annál nagyobb az esély szembeszállni vele", mondta az Euronewsnak Marun al Mudzsabber, agronómus. "A másik feladat a tudományos eredmények megosztása, mert a betegséggel csak több tudományág összefogásával lehet felvenni a harcot. Nem csak a biológia – a szociológia, a közgazdaságtan és a biotechnológia eszközeire is szükség van."
Ellenszer nincs, új fajta kell
A baktériumot rovarok viszik egyik fáról a másikra. A kutatók első feladata a kórokozó azonosítása és a tulajdonságainak feltérképezése volt, ami nem is olyan egyszerű. "A baktérium kizárólag a fa szállítószöveteiben, az edényekben telepszik meg. Elzárja a víz és az ásványi anyagok áramlását a gyökerektől a levelek felé. Minden a fa belsejében történik, ezért olyan nehéz kezdeni vele valamit", magyarázta Donato Boscia. A betegségnek ma nincs ismert ellenszere. Korai diagnosztikai eszközöket és applikációkat sikerült kifejleszteni, amivel megelőzhető a továbbterjedése.
"A baktérium olyan mértékben elterjedt, hogy már nem lehet kiirtani, meg kell tanulni együttélni vele. Ennek az az egyik módja, hogy olyan növényfajtákat nemesítünk, amelyek ellenállóak vagy legalábbis kevésbé érzékenyek a betegségre", mondta Franco Valentini, agronómus.
A tudósok szerint van némi előrelépés
De honnan jött ez a válság? A téma legnagyobb olasz szakértőjével, Donato Boscia növénypatológussal beszéltünk, aki a laborjából követte a dráma kibontakozását.
"Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdtünk el foglalkozni ezzel a betegséggel. 2013. nyara volt. Hallottunk róla, hogy kiszáradtak az olajfák egy Galipoli nevű kisváros környékén, Dél-Olaszországban. Néhány hónap után, október közepére sikerült azonosítani a Xylella Fastidiosa baktériumot, illetve egyes molekulákat a DNS-éből. Az eredményeket azonnal közöltük a növényegészségügyi hatóságokkal, hogy az organizmust karanténba kell zárni, annyira ártalmas. Az olasz és az európai jogszabályok alapján azonnal jeleznünk kellett, mit találtunk."
"Már azonosítottunk két baktérium-rezisztens változatot, a leccinót és a fabolosát. De ez csak a kezdet, az a cél, hogy további fajtákat találjunk, amelyek még ellenállóbbak", magyarázta Pierfederico Lanotte, agronómus.
A rezisztensnek gondolt ágakat beteg fákba oltják, és folyamatosan vizsgálják az állapotukat. A helyi oliva-termelők nem tehetnek mást, mint reménykednek. "Biztos, hogy ami a fajtákat illeti, nagyobb változatosságra van szükség. Ez segíthet egy pufferzóna, egy természetes védelmi vonal kialakításában", mondta Giovanni Melcarne.
Kapcsolódó anyagok:
A Xylella fastidiosa az új migráns közellenség
Mallorcát is elérte az olajfák ebolája
Már Franciaország szárazföldi részén is megjelent az olajfa gyilkos