Hirdetés

Ezzel a dallal nyitották meg a zöld civilek a Duna-part kavicsos fövenyén, a Komárom melletti Monostori erőd tövében az idei Zöld Országos Talákozót. Az esemény fővédnöke Sólyom László levélben üdvözölte a résztvevőket. Az esemény több száz résztvevője mellett megjelent még az LMP két társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett, illetve a parlamenti párt több parlamenti képviselője is.

Elindult a Környezet-, és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója a Komárom melletti Monostori Erődben. A három napos találkozó két szervezője a győri székelyű Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, akik az idei “Zöld OT” kiemelt témájának a hazai zöld mozgalom megújítását és a mozgalom jövőképének kialakítását tűzték ki célul.

Zöld OT 2014 - megnyitó Zöld OT 2014 – megnyitó
A képre kattintva galéria nyílik.

Az esemény fővédnöke, Sólyom László köszöntőjében a mozgalmat egy növekedő fához hasonlította, ami nem mindig tervezhetően fejlődik, de mindenképpen gyümölcsöző még úgy is, hogy ki van téve a az aktuális politikai viszonyoknak, ahogy egy fa is meg kell, hogy küzdjön a jó és rossz idővel. Így a zöld mozgalmat is egy folyamatos alkalmazkodás jellemzi, amivel a változó politikai környezethez és globális környezeti kihívásokra kell, hogy érdemben reagálni tudjon.

Hasonló véleményen volt Szél Bernadett, az LMP társelnöke is, aki a zöld mozgalomról szóló nyilatkozatában a Greenfo-nak elmondta, hogy az Országos Találkozó témáinak és a zöld mozgalomnak kiemelt szerepe van a hazai társadalomban, hisz bár a mozgalom szereplőinek sokszor az LMP-hez hasonlóan ellenszélben kell az álláspontját képviselnie, mégis értéket közvetít. Ilyen téma például a Paks 2 beruházás tervezete, amit nyilatkozatában a társelnök kifejezetten veszélyes és átgondolatlan döntésnek minősített.

Az Országos Találkozó további hétvégi programja a hazai környezetvédelem aktuális kérdéseiről szóló mozgalmi szintű álláspont kialakítása állásfoglalások formájában. Ilyen aktuális témák az élelmiszer önrendelkezés és a Kishantosi Biogazdaság kérdése, az energia függőség és gazdálkodás, illetve ehhez kapcsolódva a Paks 2 beruházás várható ökológiai hatása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás