A rovat kizárólagos támogatója

Most látszik igazán, Hoppál Péternek klímaügyben miért kellett volna csöndben maradnia. A volt kulturális államtitkár trollkodására csattanós választ adott a decemberi időjárás.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a glóbusz 2019-es időjárása az utóbbi másfél évszázad második vagy harmadik legmelegebbike a szisztematikus mérések kezdete óta.  Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményei szerint az idén sorra dőltek meg a korábbi évek hőmérsékleti rekordjai, mostanáig a mezőgazdasági kártevők túlélési esélyei kitűnőek voltak, a talaj sehol sem fagyott át. Az a korábbi évszázadokban többnyire bevált népi megfigyelés is megdőlt, hogy „ha Katalin locsog, karácsony kopog”. Valójában november utolsó hetében átlagosan 3,3, karácsony napján 7,4 fokkal volt melegebb a szokásosnál. Az év utolsó két hónapjában mindössze 12 nap volt hidegebb az átlagnál, 49 nap melegebb volt, előfordult 11,4 fokos napi középhőmérséklet, karácsony előtt egy héttel. Az őszies idő eddig csak december első napjaiban vált télivé.

És akkor most emlékezzünk vissza Hoppál Péter miniszteri biztos nyegle „a felmelegedés jegyében szakad a hó Magyarországon” Facebook-bejegyzésére, amelyet még decemberben, éppen az egyik téliesre fordult napon rakott ki. Bár a bejegyzést később levette (arra panaszkodott, hogy klímahisztis kommentelők támadtak rá), de közben összehozta Greta Thunberget Gyurcsánnyal és Sorossal, ami elég merész bűvészmutatvány a Fidesz egykori szóvivőjétől, akit eme funkciójában egyszer már bocsánatkérésre kötelezett a bíróság a Helsinki Bizottság hasonló stílusú sértegetéséért.

A jelek szerint azon a néhány napon, amikor az okleveles zenekarvezető, korábbi kulturális államtitkár fázik, nem érvényes a klímaváltozás.

A klímahisztiről nem tudó meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a mostani mínuszok ne tévesszenek meg senkit. A prognózis szerint január végéig Európa déli felén átlagos, északi felén viszont a szokásosnál 3-10 fokkal melegebb időjárás várható.

Államtitkárával ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök hivatalosan nem vitatja a globális klímaváltozást, csak épp a paksi nukleáris beruházásra hivatkozva azt állítja, hogy „2030-ra Magyarországon az energia 90 százalékát olyan forrásból nyerjük majd ki, amelynek nincs szén-dioxid-tartalma”. Ebből ugyan egy szó sem igaz, de Orbán legalább nem beszél klímahisztiről, felismerve, hogy a tiszta technológiákra hozzá lehet jutni uniós pénzekhez. Az új szlogen: fizessenek a gazdagok. Ez egy tiszta ország.
Szabó Gábor HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás