Hirdetés

El kell érni 2020-ra, hogy Magyarországon a lakossági hulladék legfeljebb 10 százaléka kerüljön lerakókba – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Magyarországon a lakossági hulladék mintegy 70 százalékát helyezik el most a lerakókban, és évente 120-150 milliárd forintnyi hulladék megy veszendőbe, mert nem hasznosítják újra. A május 9. és 11. között tartandó TeSzedd! akció egybeesik az unió Tisztítsuk meg Európát! kezdeményezésével, amelyre május 10-én kerül sor – jelezte az államtitkár. Közölte: az európai hulladékszedési akció szervezőbizottságában Magyarország is részt vesz.  Illés Zoltán ismertette: negyedik alkalommal szervezik meg a TeSzedd! szemétgyűjtési országos akciót. Az idén az akció szervezői mindenekelőtt a fiatalok környezettudatosságát szeretnék növelni. Ezt szolgálja az is, hogy a középiskolások közösségi feladat-végrehajtásként is részt vehetnek az akcióban, azaz az érettségihez szükséges közösségi munkába ez a tevékenység beleszámít. Az idén mintegy 150-200 ezer résztvevőre számítanak országosan a közösségi akcióban.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a lakossági hulladék mennyisége évente mintegy 4 millió tonna. Ebből hozzávetőlegesen 3 millió tonna kerül a lerakókba, a fennmaradó 1 millió tonnát szelektíven gyűjtik, illetve elégetik. Az elsődleges cél az, hogy hulladék ne keletkezzen, ha pedig már keletkezik, szelektíven gyűjtsék össze, és a lehető legnagyobb mennyiségben, anyagában hasznosítsák újra, illetve amit nem lehet, azt a különféle szennyezőanyagoktól megtisztítva, éghető termékké alakítva égessék el. Ezt szolgálják a különböző, főként anyagi ösztönzők – tette hozzá Illés Zoltán.

Több olyan közösségi beruházás is folyik az országban, amelyek az újrahasznosítás növelését célozzák – mondta. Példaként említett egy Pécsen és környékén működő céget, amely utóválogatót épít, és célja, hogy a régióban keletkezett lakossági hulladék 60 százalékát már az idén újrahasznosítsa. Az államtitkár szólt arról, hogy a hulladékok közül legnagyobb tömegben építési törmelék keletkezik az országban. Ezt egy állami monopólium bevezetésével kívánják újrahasznosítani, amely ösztönözni fogja az építési törmelék összegyűjtését és újrahasznosítását az útépítéseknél- írta a piacesprofit.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás