Hirdetés

Földünk és az általa biztosított energiaforrások védelme sosem volt ilyen fontos, mint napjainkban. Közös felelősségünk, hogy a bolygónk még unokáink számára is élhető legyen, ezért rendkívül nagy jelentőséggel bírnak a fenntartható energiaforrások. A napelemek biztosíthatják a megszokott kényelmet, miközben hozzájárulhatnak a környezet védelméhez is.
Honnan nyerhetünk energiát?
A villamos energia egy furcsa, megfoghatatlan dolog, mégis meghatározza a mindennapjainkat. Legtöbbször észre sem vesszük, hogy milyen sokszor szükségünk van rá, hiánya azonban azonnal szembetűnő lenne. Manapság ráadásul egyre több területen a villamos energia próbálja kiváltani a többi energiaforrást, ezzel is csökkentve a bolygónkat érintő terhelést – és növelve az igényt a villamos energiára.

A probléma abban rejlik, hogy maga a villamos energia előállítása sem minden esetben környezetkímélő folyamat. Energiát nyerhetünk szénből, kőolajból és annak származékaiból, földgázból és atomenergiából, valamint vízből, szélből, és természetes a napenergiát is felhasználhatjuk.

Egy 2014 és 2018 közötti időszakot érintő vizsgálat rámutatott, hogy a kőolaj és az atomenergia, mint primer energiaforrások aránya igencsak megnövekedett, amivel 2 nagy gond is van: amellett, hogy véges készlettel rendelkezünk belőlük, a használatukból fakadó melléktermék-képződés is igen magas. Az említett időszakra szóló vizsgálat azonban nem csak negatív tendenciákra világított rá: ebben a 4 éves periódusban pozitív irányú fejlődést mutatott a megújuló, vagy újrahasznosított energiák felhasználása.

Magyarország szükségletei a határon túlra mutatnak

Kicsi országunk egyre nagyobb energiaigénnyel rendelkezik: ennek oka lehet, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan nálunk is egyre több az elektronikus kütyü és műszaki eszköz, de megannyi társadalmi és környezeti tényező is szerepet játszhat ebben. A lakosság egészének igényét a hazai energiaszolgáltatók már régóta nem képesek kiszolgálni.

Ez talán számodra fel sem tűnik, hiszen a szükséges energiamennyiség biztosítva van, de ennek az az ára, hogy külföldi, import energiát is bevonnak a szolgáltatásba. Ahhoz tehát, hogy teljes képet kapjunk Magyarország energiaigényének környezeti hatásairól, szükséges a behozott energia előállításának vizsgálata is.

A korábban említett tanulmány alapján elmondható, hogy határozottan nőtt az évek alatt a földgázból, szénből és kőolajból előállított import energia, de hasonlóan nagy ugrást mutattak a megújuló energiaforrások is. Egyértelmű következtetéseket nehéz ennyiből levonni, de úgy fest, hogy a világ kezdi felismerni, hogy a megújuló és újrahasznosítható energia jelenti a fenntartható jövőt.

Milyen hányadban jelenik meg ebben a villamosenergia?

A 2018-as adat szerint, az elsődleges energiák közel 30 százalékát a villamosenergia előállításához használtuk fel. Ez elsőre nem tűnik nagy számnak, de ha az összes energiaigényünket végiggondoljuk, akkor máris nagyobb értéket kapunk.

Az elmúlt évtizedben a villamosenergia-igényünk folyamatosan növekszik, az ezredfordulóhoz képest mintegy 20%-os emelkedés látható. A Földünk energiakészletei csak egy bizonyos ideig képesek a folyamatosan növekvő igény kiszolgálására, ez pedig komoly következményekkel jár! Ez a felismerés pedig már érződik, ha megnézzük a 2008 és 2018 közötti időszak adatait: régen 4,19 % volt, míg 2018-ban már 8,48% százalékra emelkedett megújuló energiaforrások használatának aránya.

Ugrásszerű növekedés a naperőművek terén is

2020 tavaszán, amikor az ország határait is már elérte a világjárvány, a sok negatív hír mellett egy történelmi pillanatot is megélhettünk. Az egyik márciusi vasárnapon ugyanis Magyarország teljes villamosenergia termelésének mintegy 27,3 %-át tette ki a napenergia. Ez egy rendkívül magas szám, amelynek kialakulásában megannyi más tényező meglétére is szükség volt, mint például a vírus, vagy a paksi atomerőmű egy kisebb meghibásodása. Ennek ellenére az elmúlt 10 évben a napenergia szerepe folyamatosan növekszik, és a jövőben is további gyarapodás várható. A lakossági telepítések bár még kis mértékben, de igenis hozzájárulnak a napenergia terjedéséhez.

perszkovit napelem www.abbiento.de   Luca Abbiento

Miért olyan egyedülálló a napenergia?

A napenergia előállítása alapvetően nem jár semmilyen melléktermékkel, leszámítva magát a napelemet. Típustól, földrajzi helyzettől és évszaktól függően a nap nagyrészében képesek energiát előállítani bármiféle kémiai felesleg termelése nélkül. És ami a legfontosabb: a Nap sugarai, jelenlegi tudásunk szerint, kifogyhatatlan energiaforrásnak számít. Folyamatos, kiszámítható és biztonságos energiát adnak, ezzel hozzájárulva a más forrásokból származó villamosenergia használatának csökkentéséhez.

A napelemek ökológiai következményeihez tartoznak maguk a berendezések környezetre gyakorolt hatásai is. Tény, hogy bizonyos napelemtípusoknál az energiát felvevő anyag nem mondható feltétlen környezetkímélőnek, azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezeket a használati tárgyakat nem néhány évre, hanem évtizedekre vásároljuk. A hosszú évek alatt arányba állítva megtakarított energiát és a napelem környezetet terhelő részeit, láthatjuk, hogy milyen nagymértékben csökkentettük az ökológiai lábnyomunkat. Napjainkban is rengeteg mérnök dolgozik azon, hogy minél korszerűbb megoldások születhessenek a fenntarthatóság jegyében, így nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben erre is találnak megoldást.

A napelemek típusai

Létezik kristályos, vékonyrétegű és hibrid napelem, melyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai egyaránt.

  • A kristályos napelemek közül a leghatékonyabbak a monokristályosak, de nem sokkal maradnak le tőlük a polikristályosak sem.
  • A vékonyrétegű napelemek hatékonyságukat tekintve a kristályosakhoz képest rosszabbul teljesítenek, ám esztétikában az élen járnak filigrán kivitelezésüknek köszönhetően.

Működésükben a felsorolt három típus nem igazán különbözik, a hibrid napelem abban más, hogy extraként rendelkezik egy hűtő hatású, vizet keringtető csőrendszerrel. A hűtés során keletkezett melegvíz ezáltal felhasználható a háztartásban is.

Áttérhetünk valaha teljesen a Nap által termelt villamosenergiára?

A napenergia jelentős lehetőségeket hordoz magában és az, hogy az általa biztosított energia mennyire tudja fedezni szükségleteinket, rendkívül sok mindenen múlik. Habár a technológia folyamatosan fejlődik, de vele együtt a társadalmunk szükségletei is növekednek, így nehéz megmondani, hogy valaha megtaláljuk-e a kettő közötti egyensúlyt. Manapság léteznek úgynevezett szigetüzemű napelem rendszerek, amelyek egyes háztartásokat képesek teljes mértékben kiszolgálni, de ez még nem elegendő ahhoz, hogy egy globális változás végbemenjen.

Mindenesetre pozitív előre lépésnek számít az is, hogy egyéni döntéseket hozhatsz az otthonodra nézve, vagyis bármikor telepíthetsz napelemeket. Ehhez szükséges egy szakértői helyszíni felmérés, melynek során megmérik a tetőfelületeket, megnézik a csatlakozási lehetőségeket és mindent alaposan megvizsgálnak, ami a napelemes rendszer méretezéséhez szükséges. A megrendelés után a kivitelező cég megcsinálja a napelemes rendszer áramszolgáltatói engedélyeztetését, majd a telepítését.

Ezután nincs más dolgod, mint élvezni a napelemek minden előnyét.
Vagy mégsem?
Egy teendőről ne feledkezz meg: az új energetikai tanúsítvány készítése elengedhetetlen! Ez a hivatalos dokumentum nyilatkozik otthonod energetikai szempontok szerinti besorolásáról. A napelemekkel jelentős mértékben javíthatsz ezen, így mindenképp érdemes ezt aktualizálni. Ezzel az apró, de annál fontosabb lépéssel pedig nagymértékben növelheted ingatlanod értékét is!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás