A rovat kizárólagos támogatója

„A rossz sikeréhez elég annyi, hogy a jók nem csinálnak semmit.” Ez az Edmund Burke idézet állt Balogh Emese – vagy ahogy a zöld mozgalomban mindenki ismerte, Mese leveleinek láblécében. A Humusz Szövetség, majd az Ökotárs Alapítvány munkatársa július 24-én távozott közülünk.

Nagyon kellenek az ilyen „jók” az civileknek, zöldeknek, aktivistáknak, akik nem törődnek bele a rossz győzelmébe. Mese képes volt 15 éven át a HuMuSzos fiúk mindenféle őrült ötletét megpályázni, megvalósítani, és pontosan elszámolni is. Az ő munkája, hajlíthatatlan elvhűsége, a zűrös projekteket összefogni képes precizitása, és a kemény munka mellett is megmaradó szelíd figyelme nélkül tán nem is ment volna.
Az aktivizmus és a magánélet nála egy és ugyanaz volt, kompromisszum és pihenő nélkül. Épített katapultot a minisztérium ostromához, sminkelt ufonautákat a Szemét egy filmben, a maga 50 kilójával téglát pakolt a HuMuSz ház építkezésén, kiállítást festett, cikkeket írt, tucatnyi kiadvány, rendezvény, szakmai program megvalósítását koordinálta.

Mese mindig a háttérbe húzódott, alig néhány fénykép őrzi az arcát. Van egy Gavroche sapkás. Néhány HuMuSzos csoportkép szélén megbújva fedezhető fel. Kalas Gyurci 60. születésnapján mosolyog. Az utóbbi pár évben már kicsit jobban figyelt magára, a világ és környezet védelmén túl végre a személyes harmónia megteremtésére is kezdett „időt vesztegetni”. Sajnos már későn, a hirtelen elburjánzó betegség elragadta. Három napja, a nagy harcostárs 65. születésnapján ment el. A rossz sikere, vagy kudarca immár nem rajta, rajtuk, hanem rajtunk, a mi munkánkon vagy tétlenségünkön múlik.

Balogh Emese 2008-ban a Humusz ház udvarán Kalas György szülinapi bulijánBalogh Emese 2008-ban a Humusz ház udvarán Kalas György szülinapi buliján

Mese halála éppoly igazságtalan, értelmetlen, megmagyarázhatatlan, mint Mikola Klárié, Szalóki Andrásé vagy Sumié. Túl korán, túl hirtelen vesztettük el őket is. Breuer László, Sumi nevét viseli a pénzesgyőri oktatóközpont. A HuMuSz Ház körül van egy hulladékos tanösvény: a komposzt-dombokon túl a palack-erdő, a hordó tavak, visszaváltható üveghegyek és a hétfejű szemétégető sárkány. Gyertek el, sétáljatok körbe! Az ide látogató gyerekcsoportoknak nem is kell tudniuk, hogy nekünk, zöld harcos és ökotársaknak mennyivel többet jelent mostantól ez a Mese-ösvény.

Mese (balról a második) utálta, ha fotózták.Mese (balról a második) utálta, ha fotózták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás