Hirdetés
Forrás: telex.hu

India, amely a világ második legnagyobb búzatermelője, néhány kivételt leszámítva megtiltotta a gabonaexportot, ami tovább fokozhatja az orosz-ukrán háború miatt kialakult világszintű hiányt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján India a világ gabonatartalékának 10 százalékával rendelkezik, és olyan országként tekintettek rá a nemzetközi térben, amely képes lehet pótolni az orosz-ukrán háború miatti hiányt. Az indiai miniszterelnök korábbi nyilatkozatai is ezt támasztották alá: áprilisban még azt mondta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy készek pótolni a hiányt tartalékaikból.

Az ígéret után meglepetésként érte a világot az indiai Kereskedelmi Minisztérium pénteken kiadott közleménye, amelyben megtiltják az exportot– írjt a The New York Times.

Indoklásnak az élelmiszerárak hirtelen megugrását nevezték meg, ami veszélyezteti India élelmezésbiztonságát. Az exportot csak kivételes esetben engedélyezik olyan országoknak, akiknek „saját élelmiszerellátásuk sérülékeny.”

A búza exportálása Ukrajna és Oroszország részéről a háború miatt gyakorlatilag megszűnt, pedig mindkét ország hatalmas termelőnek számít. Ráadásul a Fekete-tengeren zajló harcok a szállítást is lassítják. Kínában a rossz termés, míg Indiában a szárazság rontja tovább a globális kínálatot.

Az India által bevezetett intézkedés tovább súlyosbíthatja a korábban már előre jelzett éhínség mértékét. Az ENSZ-főtitkár egyik márciusi beszédében úgy fogalmazott, hogy a háború hatásait az élelmiszer-energia és a műtrágyaárak robbanásszerű emelkedése miatt a világon mindenki érezni fogja, a háború folytatása globális éhínséghez vezethet. A Világélelmezési Program arra figyelmeztetett, hogy további 47 millió ember éhezését eredményezheti a háború továbbgyűrűző hatása.

Nyitókép: gabona zsákok teherautón afrika ©FAO Giuseppe Bizarri

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás