Hirdetés

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására a nemzetközi gyakorlatban széles körben alkalmazott megoldás a szivattyús-tározós erőművek létesítése: a következő hetekben Borsod és Heves vármegyékben, két lehetséges helyszínen kezdődnek kutatófúrások, amelyek a több évtizedes terv megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány elkészítéséhez szolgáltatnak alapvető földtani információkat.

Az Energiaügyi Minisztérium sajtóközleménye emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban jelentős napenergia kapacitások létesültek hazánkban: a több mint 6000 megawatt beépített teljesítményű rendszerek termelése úgy hangolható össze hatékonyan a mindenkori fogyasztási igényekkel, ha lehetségessé válik a környezetkímélő módon előállított áram későbbi felhasználásra történő eltárolása. Erre szolgálnak a szivattyús energiatározók (SZET), amelyek egy alsó és egy felső tározóból állnak – a pillanatnyi szükségleten felüli energiamennyiséggel az alsó tározóból a felsőbe szivattyúzható fel a víztömeg. Leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor hajtható meg, így olcsón és környezetbarát módon nyerhető újra villamos energia.

Forrás: Németh Dóra SzabadEurópa

A szivattyús energiatározó élettartalma hosszú, működési költségei alacsonyak, miközben az üzemeltetés nem jár károsanyag-kibocsátással, olvasható a közleményben. A létesítmény jó szabályozhatóságának köszönhetően megkönnyíti az időjárásfüggő kapacitások rendszerbe illesztését. Kiemeli a minisztérium: a zöldenergia tárolása hozzájárul az energiafüggetlenség erősítéséhez, növeli az ellátásbiztonságot.

A tervek szerint  AZ ELSŐ HAZAI SZET 600 MEGAWATT BEÉPÍTETT KAPACITÁSSAL JÖHETNE LÉTRE, 6 ÓRÁS ENERGIATERMELÉSRE LENNE KÉPES, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba. A felelős vízgazdálkodás érdekében a vízfelszín egy részét úszó napelemtáblákkal fednék le, amelyek a párolgást is mérséklik.

Az engedélyek beszerzése után tavasszal két helyszínen, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka és a hevesi Markaz községek térségében kezdődhetnek meg a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás