Hirdetés
greenfo/MTI

Kína 2015-re a vidéken élőket is ellátja biztonságos ivóvízzel – ígérte ma az illetékes minisztérium miniszterhelyettese. Jelenleg több mint 100 millió ember lakásában még nincs vezetékes ivóvíz.

Tavaly év végén még 298 millió embernek nem volt hozzáférése biztonságos, jó minőségű, elegendő mennyiségű ivóvízhez, de 2013 végéig 63 százalékuknál már megoldódik a probléma – mondta Li Kuo-jing vízügyi miniszter-helyettes a törvényhozás állandó bizottságának ülésén. A fennmaradó körülbelül 110 millió ember, köztük 15 millió diák és tanár ivóvízhez jutását két év alatt oldják meg.

A kormány a 2005 és 2012 közötti időszakra 179,1 milliárd jüant (29 milliárd dollár) különített el a biztonságos ivóvíz-ellátással kapcsolatos projektekre.

A következő években a vízminőségre is nagyobb figyelmet kívánnak fordítani Kínában a környezetvédelemmel együtt, különösen a víz forrásául szolgáló területeken – hangzott el az ülésen. A képviselők azt is felvetették, hogy a rossz minőségű, szennyezett víz az egyik meghatározó oka a fertőző betegségek terjedésének.

A kínai növekedés gyilkos áráról egyre több hír jelenik meg. 

Az utóbbi hatvan évben a kínai folyóknak több mint a fele, csaknem 28 ezer eltűnt – derült ki a vízforrások első országos felméréséből.

Egy, a Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű oldala által idézett központi felmérés szerint az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 90 százaléka szennyezett, 60 százaléka súlyosan. Egy másik, 118 nagyváros adatait összegző jelentés szerint a városi talajvíz-állomány 64 százaléka súlyosan terhelt, és mindössze 3 százaléka számít tisztának. A központi becslések szerint évente legalább 80 milliárd tonnát tesz ki a vizekbe eresztett szennyvíz mennyisége, a folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy a vizükkel való mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre. A problémáért elsősorban azok az iparvállalatok tehetők felelőssé, amelyek a környezetet és a lakosságot teljesen figyelmen kívül hagyva a folyóvizekbe, a tavakba, illetve illegális tározókba, mélynyomásos kutak segítségével pedig egyre gyakrabban közvetlenül a talajba eresztik sokszor mérgező hulladékukat, a kezeletlen szennyvizet. A gyakorlat ellen az elmúlt hét során többen számos platformon tiltakoztak. A több mint 400 millió regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblogon például az egyik híres társadalmi aktivista, Teng Fej kezdett kampányba, mondván, a holdújévi ünnepekre hazatérő kínaiak fotózzák le és töltsék fel a platformra otthoni folyóik állapotát tükröző képeiket.

Kína tengerpartjánál a vizek egyre súlyosabban szennyezettek, tavaly egyes helyeken több mint 50 százalékkal nőtt a szennyezett terület 2011-hez képest – adta hírül a kínai média az állami óceánhivatal jelentése alapján.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás