Hirdetés

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütésveszély. Március végéig lehetséges magasító állványra helyeztetni a veszélyes fehérgólya-fészkeket!

A mintegy 5000 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt.

Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul. A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke.

 

 

Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.
 

Fehér gólya fészek gólyakosáron (Fotó: Orbán Zoltán).

A gólyakosár érintésvédelmi szempontból megfelelő távolságra (1 m) emeli a fészket a feszültség alatt lévő vezetékektől (Fotó: Orbán Zoltán).

A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet.

Áramütéstől elpusztult teljes fehér gólya fészekalj (Fotó: Orbán Zoltán).
Nem ritka, hogy a legveszélyesebb "gyilkos" vezetékszakaszokon teljes fészekajak, a szülők és más madarak tucatjai is halálos áramütésben pusztulnak el (Fotók: Orbán Zoltán).

Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás! Fontos, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás