A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A bajai önkormányzat hiába döntött úgy, hogy a helyiek ingyen használhatják a tömegközlekedést, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM ) szerint ez jogellenes. A minisztérium két hónapos határidőt szabott a helyzet megoldására.

A városban azért tették ingyenessé a tömegközlekedést januárban, mert – ahogy a polgármester, Nyirati Klára elmondta – korábban nem volt vonzó a helyiek számára. „Nem használták a bajaiak a tömegközlekedést, nem volt jó a menetrend, viszonylag drága volt. Kiszámolták, hogy egy négytagú családból, ha mindenki buszozik, akkor azzal az erővel autózhatnak is, tehát ez csak akkor éri meg, ha valóban használja mindenki a tömegközlekedést” – vázolta a korábbi helyzetet a polgármester.

Az utasok azt mondták, hogy lényegesen többen utaznak a buszokon, és szerintük ez egy jó ötlet volt. „Nagyon sok ember nem tudja kifizetni, mert nehezére esik kifizetni, és akkor sok gyerek jár, és legalább ki van használva a járat” – mondta az ATV Híradójának egy utas.

Az ATV a szaktárcánál is érdeklődött, hogy mi a baj a bajai rendszerrel.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt a választ kapták, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatoknak a különféle közszolgáltatások díjainak módosítását.

A minisztérium két hónapos határidőt szabott a helyzet megoldásra. A bajai önkormányzat kezdeményezi az Országgyűlésnél, hogy az ilyen esetek elkerülése érdekében dolgozzon ki egy megfelelő jogszabályt.

Kapcsolódó anyagok:

Január 1-től Baján és Egerben is díjmentesen buszozhatunk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás