Hirdetés
(X)

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány pályázatot írt ki a zöld szektor önerősítésének lehetőségeiről szóló írásbeli pályaművek benyújtására. Nyeremény: egyhetes angliai természetvédelmi tanulmányút.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány Természetvédelmi tréningek a zöld civil szektor önmegerősítésére európai jó példák alapján elnevezésű projektje keretében országos pályázatot hirdet „A zöld szektor önmegerősítésének lehetőségei” címmel.

A pályázat célja olyan ötletek, bevált jó gyakorlatok, innovációk keresése, amelyek elősegíthetik a természetvédelmi szektor erősödését, önmegerősítésre való képessé tételét, az állami forrásoktól független, önszerveződő, lakossági bázisra épülő erősebb zöld civil szféra felé való elmozdulást.

A legjobb ötleteket beépítésre kerülnek egy ötlettárba, valamint a díjazott pályaművek szerzői lehetőséget kapnak egy egyhetes angliai tanulmányúton való részvételre 2015 őszén az Ambios természetvédelmi szervezetnél (Devon, UK, Totness).

A pályamű formája
A pályamű esszészerű, tömören kifejtett dolgozat, amely tudományos alapossággal, nemzetközi kitekintéssel tárgyalja a civil szektor -hangsúlyosan a zöld civil szféra – megerősödésének lehetőségeit, jó gyakorlatait. A web- és irodalmi hivatkozásokkal alátámasztott példák növelik a dolgozat hitelességét. A dolgozat teljes, mindent magába foglaló terjedelme ne haladja meg a 15 gépelt A/4 oldalt 12 betűtípussal, normál sorközzel. A dolgozat lehetőség szerint minél több olyan ötletet tartalmazzon, amely hazai körökben még ismeretlen, vagy kevéssé elterjedt, de más országokban már kipróbált. A dolgozat elvárt tagolása:
1. Címlap, amely tartalmazza a civil szervezet legfontosabb adatait, a dolgozatban résztvevő munkatársak és/vagy önkéntesek nevét, pozícióját.
2. A felvetett probléma (ti. a civil szektor megerősítésre szorul) érvényességének kifejtése (mennyire égető a probléma, miben érhetők tetten a hazai zöld civil szektor gyengeségei, milyen tényszerű adatok, folyamatok támasztják alá a problémafelvetés relevanciáját)
3. A pályázó által legfontosabbnak talált gyengeségek, hiányterületek, problémák tömör kifejtése (pl. a hazai zöld civil szervezetek a forrásteremtés terén egyoldalúan csak pályázatokból igyekeznek céljaikat megvalósítani, miközben…). Ide érthetőek többek között a társadalmi kommunikáció, döntéshozókkal való kommunikáció, forrásteremtési potenciál, együttműködési, partnerségi készség, idegen nyelvek ismerete, célorientáltság, közös szakmai és szektorális érdekérvényesítés stb.
4. A felsorolt hiányokra, problémákra javasolt megoldások, alternatív megközelítések, külön kiemelve a javaslatok lehetséges hazai nehézségeit, a javaslat realitását. Itt várjuk, hogy a pályázók megoldási javaslataikat, ahol csak lehet valós példákkal, esettanulmányokkal, felmérésekkel, külföldi jó gyakorlatokkal támasszák alá, és kritikai elemzésnek tegyék ki.
5. A 3) és 4) pont alapján összeállított átlátható akcióterv (mit, mikor, melyik lépés után, hogyan kellene megvalósítani). Ezt folyamatábra segítségével is mutassák be.
6. Összefoglaló
7. Hivatkozások jegyzéke

Kik nyújthatnak be pályázatot?
A természetvédelem terén működő hazai bejegyzett civil szervezetek.

Kik lesznek a nyertesek?
A nyertesek maguk a civil szervezetek lesznek, de a nyereményben részesülők a civil szervezet által delegált és a dolgozat összeállításában részt vevő munkatárs, vagy önkéntes szerződéssel rendelkező önkéntes lehet. A delegált személytől elvárás: a civil szektor irányában tanúsított elhivatottság, kiváló angol kommunikációs készség, céltudatos hozzáállás.

Beküldés határideje, módja
A pályázatok benyújtása írásban, elektronikus úton történik. A pályamunkákat a gyongybagoly@gyongybagoly.hu email címre kérjük megküldeni pdf formátumban.
A pályamunkák beérkezési határideje: 2015. augusztus 10. éjfél

 

A pályázatok értékelése
Az írásbeli pályamunkák rangsorolása az alábbi szempontok alapján zajlik:
Kidolgozottság, átgondoltság, logikus felépítés (10p)
Milyen mértékben támaszkodnak a javaslatok bevált hazai és/vagy külföldi jó gyakorlatokra (10p)
Mekkora hangsúlyt fektet a dolgozat a kritikai elemzésre, az adaptálhatóság vizsgálatára (10p)
A dolgozat felvetései mennyiben térnek ki arra, hogy egy-egy javaslat megvalósítása a hazai körülmények között mennyire reális, rizikós vagy bizonytalan (10p)
A dolgozat látásmódja, a javaslatok mennyire innovatívak (10p)
A dolgozat gyakorlat orientáltsága: mennyire lehet az adott ötletet megvalósítani a jelenleg meglévő erőforrások birtokában. (10p)
Fenntarthatóság: a dolgozatban szereplő ötletek alkalmazhatóak-e hosszú távon (akár 5-10 éven keresztül is) (10p)

A dolgozatok bírálatát három független bíráló végzi. Az elérhető összpontszám 70 pont. A három, összesítést követő legmagasabb pontszámot elérő dolgozatot tekintjük nyertesnek az angliai út szempontjából. Amennyiben azonos pontszámot ér el két vagy több nyertes, úgy a beküldés időpontja alapján azt részesítjük előnybe, aki előbb küldte be a pályamunkát.

Díjazás:
A legeredetibb és legreálisabb 3 pályaművet benyújtó civil szervezet egy-egy munkatársa egyhetes angliai természetvédelmi szakmai utat kap jutalmul, ahol a forrásteremtés és közösségszervezés angliai gyakorlatába nyerhetnek betekintést. Az utazásra előre láthatóan 2015. őszén kerül sor. A szállás Devon megyében, Sharphamben lesz. A résztvevőket Ambios LTD (www.ambios.net) szervezet fogadja. A díj fedezi a repülőjegyet, a kinti szállás, kint étkezés, és a kinti programokhoz szükséges utazás költségeit.

Átláthatósági és etikai kódex
1. Politikai függetlenség: A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány nem nyereségérdekelt civil természetvédelmi szervezet. Alapító okiratában szabályozott, hogy a mindenkori politikától és pártoktól függetlenül működik, nem csatlakozik egy párthoz sem, tőlük anyagi támogatást nem fogad el.
2. Támogatási összeg forrása: A jelen pályázat finanszírozása az Ökotárs Alapítvány (www.okotars.hu) közreműködésével a Norvég Civil Támogatási Alap által valósult meg. Pályázati azonosító szám: NCTA-2015-10871-E
3. Objektivitás az értékelés során: A jelöltek értékelése egy objektív, előre kidolgozott kritériumrendszer alapján történik. Mind a nyertes, mind a pályázaton nem nyert jelöltek jogosultak az értékelést megismerni.
4. Egyenjogúság: Az értékelést nem befolyásolhatja az etnikai, vallási, nemi hovatartozás, a szexuális irányultság, a kor és az anyagi helyzet. A fogyatékossággal élőket kitüntetett körültekintéssel segítjük, de pozitív diszkriminációt az értékelésénél esetükben nem alkalmazunk. A mozgásukban vagy érzékszerveikben súlyosan korlátozott személyek jelentkezését a program természete (sok terepmunka) miatt mérlegelnünk kell.
5. A résztvevőktől regisztrációs díj szedése tilos!
6. Átláthatóság, nyíltság: A program minden részlete a www.gyongybagoly.hu oldalon olvasható.

További információs a gyongybagoly@gyongybagoly.hu email címen kérhető

Orosztony, 2015. május 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás