Tamsin French, egy brit brojlercsirke tenyésztő lánya a „Rosa“ nevű csirkejelmezben 39 napon át járja az Európai Uniót augusztus 1-től. A 39Days4Rosa turné 21 EU-tagállamot karol át és Brüsszelben, az Európai Parlamentnél végződik szeptember 8-án.
Augusztus 20-án Rosa Magyarországra érkezik az Európai Unió 39 napos turnéja 20-ik és 21-ik napján. Magyarországon helyi Négy Mancs-aktivistákkal, és Szabó Rebekával, az Együtt-PM szakpolitikusával fog találkozni a Batthyányi tér Duna felőli oldalán, augusztus 21-én 14 órakor.
„Rosa“ a baromfihús teljes, kötelező címkézésére szólít fel. Azt szeretné ha a fogyasztók egy egyszerű kérdésre tudnának válaszolni: „Hogyan tenyésztették ezt a csirkét?“ A turnéját a Twitter-en és a Facebook-on lehet követni.
Az átlagos intenzíven tenyésztett húscsirke élettartama harminckilenc napot tesz ki. Az EU-ban tenyésztett húscsirkéknek körülbelül 90%-a intenzív beltéri tenyésztési rendszerekből származik. Ezeknek a csirkéknek kevés, vagy egyáltalán semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy fajtájuk természetes igényei szerint éljenek.
Tamsin French a következőket mondta: „A mi szabadtartású csirkéink ötvenhat napig élnek, és amint elég idősek hozzá, fákkal ellátott, parkosított területeken barangolhatnak. Úgy, ahogy az természetes igényeiknek megfelel. Fontos, hogy a fogyasztók pontosan és könnyen azonosítani tudják azt a tenyésztési rendszert, amellyel a csirkét tenyésztették. A „szabadtartású“ címkézési kifejezés pontosan tükrözi a szabadon tartott csirkéink életét.“
Ezen a nyáron az Európai Bizottság felülvizsgálja a baromfihús címkézését – „Rosa“ azt szeretné, hogy a Bizottság az európai fogyasztók számára pontos és kötelező címkézést biztosítson. A kutatások azt mutatják, hogy Rosa küldetését a legtöbb európai polgár támogatja:1 tízből nyolc fogyasztó a baromfihúselőállítás kötelező címkézési szeretné.
Tamsin French-et még két munkatársa követi: Johanna Olsson, a Berkshire-i Animal Science diákja, és Sam White, egy Essex-i állatjóléti harcos.
French a következőket mondta: „Az előállítás módját mutató címkézés már létezik a héjas tojásnál, amely már Európa-szerte fontos szerepet játszik a ketrec nélküli tojótyúkok számának a gyors és örvendetes növekedésében.2
Az Európai Bizottság szerencsére már felismerte, hogy a kötelező címkézés a magasabb minőségű termékek terjedéséhez és a haszonállatok körülményeinek javulásához is hozzájárul.“
2012-ben az Európai Bizottság a fogyasztóknak ígéretet tett a haszonállatok életkörülményeinek javítására. A baromfihús kötelező címkézése fontos érdemi lépés lenne ebbe az irányba, és bevezetése csak egy egyszerű szabály megváltozását igényli. 3
Megjegyzések:
1. Qa Research, 2013. Hús- és tejtermékek címkézésének módszertanával foglalkozó kutatás – Report for Labelling Matters. www.labellingmatters.org.
2. A Bizottság adatai rávilágítanak, hogy hogyan változott a szabadtartásban nevelt tojóhibridek aránya Európában a 2003-as 19,7 százalékról 2012-ben 42,2 százalékra (Európai Bizottság, 2013. Tojóhibridek tartástechnológia szerint. CIRCABC). A szabadtartás aránya az Egyesült Királyságban a 2003-as 31 százalékról 2012-re 51 százalékra nőtt (Defra, 2013. Quarterly UK Egg Packing Station Survey). Az Egyesült Királyság, Franciaország és a Cseh Köztársaság vonatkozásában folytatott kutatás szerint 2013-ban átlagosan 59 százalékban alkalmazták az EU által ajánlott tojássémát – és 65% ezt hasznosnak ítélte (Qa Research, 2013. Method of production labelling of meat and dairy products research – Report for Labelling Matters. www.labellingmatters.org).
3. Az EU a csirkehús marketingjének szabványaira vonatkozó törvénye (543/2008 bizottsági rendelet) már meghatározta a szabadtartás és az extenzív beltéri csirkenevelés módszereit. Ez a szabályozás 1991-től érvényes, és meghatározza azokat a követelményeket, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy a csirkét „szabadtartású“ vagy „extenzív beltéri“ címkével láthassák el. Ezekben a címkézési feltételekben viszonylag egyszerűen kötelezőre lehetne cserélni az önkéntes feltételt, és kiegészíteni azzal, hogy az intenzív beltéri tartással nevelt csirkéket kötelező legyen „intenzív beltéri“ címkével ellátni.