Hirdetés

Alig másfél hónappal a riói nyári olimpia kezdete előtt Rio de Janeiro szövetségi állami pénzügyi szükségállapotot jelentett be. Vajon minket mennyire tenne tönkre az ötkarikás pénzmosoda, ha csak arra gondolunk, hogy a vizes VB már a tervezett költségek tízszeresénél tart?

Az állam katasztrofális pénzügyi helyzete már a Játékokat veszélyezteti, mert fontos projekteket egyszerűen képtelen vagyunk megvalósítani”, idézi a Die Zeit a szövetségi állam ideiglenes kormányzóját, Francisco Dornellest.

Így például Rio Államnak kellene állnia a biztonsági és a közlekedési kiadásokat, de ezekre egyáltalán nem futja. jelen pillanatban a szociális kassza üres, és a közszolgáltatások biztosítására sincs pénz, aminek az az oka, hogy minden erőforrás az olimpiai létesítmények befejezésére megy el.

Az összeomlást megelőzendő a brazil kormány azonnal pénzügyi segélyt ígért 750 millió euró összegben: ebből kellene finanszírozni az olimpiai ideje alatti közlekedési kapacitásokat, valamit 85 ezer ember foglalkoztatását az esemény biztosítására. További 250 millió eurót az olimpiai parkhoz vezető metró befejezésére adnak, amelynek építése nem is fog tudni teljesen befejeződni a Játékok kezdetéig.

Az, hogy nincs pénz a közszolgáltatásokra Rió Államban, nem újdonság: tavaly november óta akadozik a nyugdíjak kifizetése és a közszolgáltatások finanszírozása. Sajtóhírek szerint egy felülvizsgálattal 111 ezer embernek megszüntették a szociális ellátását, nagyon sok iskolát pedig egy száz napja tartó sztrájk sújt. Tavaly Brazíliában 3,8 százalékkal csökkent a GDP, ennek megfelelően jelentősen visszaestek az adóbevételek: Rió Államban például öt milliárd euróval. A Játákokat augusztus 5. és 21. között rendezik. A zikavírus terjedése és  a tengerben talált szuperbaktérium, ami számos antibiotikumnak ellenáll, szintén veszélyeztetik az olimpiai rendezést- írta a hvg.hu. 
 

Újabb pofon az olimpiának: szuperbaktérium a riói strandok vizében

Újabb pofon az olimpiának: szuperbaktérium a riói strandok vizében

Számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is. Korábban csak a riói Guanabara-öbölben, illetve a híres Flamengo és Botafogo strandokon találtak ilyen kórokozókat, és be is tiltották ott a fürdőzést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás