A rovat kizárólagos támogatója

Ne etessük a kukát! A nagy karácsonyi lakomák után az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni – íme pár tanács. Megmaradt az étel? Ezeket ne tegyük a fagyasztóba!

A világon megtermelt élelmiszerek egyharmada, azaz 1,3 milliárd tonna kerül a szemétbe. A Nébih kutatása szerint éves szinten Magyarországon 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik, ez fejenként több mint 60 kg. Ennek jó része ételkészítés közben, illetve a vendéglátóiparban keletkezik, de ezt leszámítva is 500 000 tonna élelmiszer-hulladékot dobnak ki a háztartások. Ez évente nem kevesebb, mint 100 milliárd forint. Egy átlagos családban 50 000 forintnyi élelem landol a kukában. És ennek 40%-a készételek maradéka. Az ünnepi ételek maradékából finom fogásokat lehet újratervezni, erre hozunk pár trükköt a greendex jóvoltából:

Természetesen itt is a legjobb a megelőzés, vagyis az, ha meg sem vesszük a felesleges élelmiszert, és tudatosan vásárolunk. Egy 2021-es felmérés alapján az ételpazarlás még mindig jellemző. A megkérdezettek fele az ételek mennyiségét nem a vendégek számához szabja, az ünnepi asztalra sokkal több és többféle étel kerül, mint más alkalmakkor. Idén karácsonykor átlagosan 27 000 forintot szántunk ételre, italra, és 10-ből csak 4 ember tartotta szem előtt a mértékletességet. Hogy ne dobjunk ki 10 000 forintot a kukába.

Fontos a tárolás
Az elkészült ételt mihamarabb takarjuk le, és a hűtőbe is lefedve, dobozolva tegyük, mivel a levegőből mikrobák kerülnek bele, amelyek szobahőmérsékleten gyorsabban szaporodnak! Jó tudni, hogy milyen ételt meddig lehet biztonságosan hűtőben tárolni. A karácsonyi kedvenc, a töltött káposzta savassága miatt biztonsággal tárolható három napig is. Ha a kinti hőmérséklet nem emelkedik 5 °C felé, bátran tegyük a káposztás kondért az erkélyre vagy a teraszra! A másik jellegzetes ünnepi hozzávalóval, a hallal már sokkal jobban kell vigyáznunk. Mivel puha, magas nedvesség- és alacsony savtartalmú, gyorsan romlik. Két nap után már ne fogyasszuk! Hasonlóan veszélyesek a nyers tojásból készült tejes, majonézes ételek. Ezeket mindig frissen fogyasszuk, mert megeshet, hogy a szagán nem érezzük, de a szalmonella már megjelent benne!

Szerencsére a fagyasztó sok maradéknak jó barátja, a sülteket, a pörkölteket, a halászlevet nyugodtan fagyasszuk le! Figyeljünk arra, hogy mihamarabb a fagyasztóba kerüljön az étel! Ne tároljuk a hűtőben napokig, mielőtt a fagyasztóba tesszük, mert ugyanúgy megjelenhetnek a mikrobák, és az étel veszít az értékéből.

Lehet, hogy számodra maradék, de másnak ünnepi fogás!
Az ételmaradék veszélyes hulladéknak számít, amelyre szigorú szabályozás vonatkozik, azonban a szabályok országonként eltérnek. Dániában létezik a lejárt élelmiszerek boltja, Angliában pedig a közösségi hűtő, melybe betehetjük a felesleges ételt, melyet a rászorulók bármikor kivehetnek. Jó hír, hogy ez az irány az Európai Unióban is látszik. Igyekeznek racionalizálni a törvényi kereteket, hogy a megmaradt étel könnyebben eljuthasson az éhezőkhöz.

Maradék köretek
Egy maradék száraz főtt rizsben is van fantázia: tejjel, vaníliás cukorral, esetleg kevés pudinggal felfőzve kész is a tejberizs. A növényi tej szerelmesei öntsék fel vízzel, majd turmixolják össze, szűrjék le apró lyukú szűrővel, és már ihatják is a házi rizstejet! Ha esetleg főt krumplival, krumplipürével vagy hasábburgonyával számoltuk el magunkat, akkor sem kell kétségbeesni.
A burgonya kiváló alapja lehet számtalan ételnek, tojással és némi liszttel feldolgozva kész is a tésztánk a gnocchihoz. És ha a gnocchit pirított morzsába hempergetjük, már nudli néven köszönthetjük. Snackalapanyagnak is elsőosztályú. Némi vaj, liszt és tojás hozzáadásával burgonyás pogácsát gyúrhatunk belőle. Morzsával és fűszerekkel kiegészítve pedig pikáns burgonyafasírtot süthetünk, melyet nem mellesleg vega ismerőseink is bátran fogyaszthatnak. A tejes-vajas krumplipüré megmentése már nagyobb kihívás, de a kissé megfáradt püréből sütőben hercegnőburgonyát, olajban pedig ropogós krokettet süthetünk.

Még a szottyos, hideg sült krumpli számára is van megoldás! A legnehezebb feladat talán a másnapos sült krumpli esete, de ebből éppen olyan finom hash brown vagy brassói készíthető, mint friss krumpliból. A hash brown az amerikaiak egyik kedvenc reggelije, amely nem más, mint durván összetört, vajjal, borssal, paprikával lesütött krumpli.

Húsok
Az „újrafőzés” nyertesei a sült húsok. Páratlan fogások alkotóelemei, és tökéletesek könnyű, gyors vacsorának. Ezek nem csupán kényszermegoldások, hanem kifejezetten helytálló ételek: a felcsíkozott vagy felszeletelt sültek lehetnek levesbetétek, például krémleveseket dúsíthatunk velük. Az orosz hússaláta a sült hús tipikus felhasználási formája, de a maradék kacsa- vagy libasült is jól mutat egy céklás, diós salátában. Darálva vagy felaprítva rakott ételeket is kiegészíthetünk belőle, de szendvicsnek sem utolsó, csak mindenképp legyen mellette valamilyen szaftos kellék: tojás, avokádó, torma, joghurtkrém, majonéz, sajtok, ez a lista szinte végtelen.

Sütemények
Süteményfronton is hajlamosak vagyunk túllőni a célon. A krémes édességek általában hamar elfogynak, legtöbbször szegény mézeskalács és bejgli utazik velünk az új évbe, betonkeménységűre száradva.

A száraz mézeskalács ledarálva értékes és finom, fűszeres süteményalap, melyet sajttortához is használhatunk.
A mézeskalácsokat, ha még nem kőkemények, szilvalekvárral összeragasztjuk, majd olvasztott csokiba forgathatjuk, így fűszeres linzert kapunk, amely a lekvártól újra megpuhul. Ha már menthetetlenül megszáradt, még mindig darabokra törhetjük, vagy le is reszelhetjük, és pompás alapja lehet keksztekercsnek, szórt süteménynek, pohárkrémbe morzsának vagy szilveszteri nyalókabonbonnak. A cake-pop tulajdonképpen nem más, mint csokiba vagy mázba mártott kekszgolyó pálcára szúrva, mutatósan dekorálva. Sokféleképpen variálható, ajándékba, partira, gyerekzsúrra, farsangra is tökéletes. Kristálycukorral töltött pohárba szúrva a legegyszerűbb kínálni ezt a falatnyi finomságot.

Az amerikai cake-pop valójában díszített kekszgolyó, amelyet könnyen elkészíthetünk megmaradt süteményekből.
Nekem a bejgliről és a zserbóról csak a száradt verzió él az emlékeimben. Ezek azok a sütemények, amelyek felturbózva jobbak, mint az eredeti változatuk. Forraljunk fel tejet vaníliás cukorral! Egy tepsit kenjünk ki margarinnal, és ebbe vagdossuk bele a diós vagy a mákos bejglit! Locsoljuk meg a vaníliás tejjel, aztán jöhet rá egy újabb réteg bejgli, majd újra tej, amíg el nem fogy! Előmelegített sütőben pár percig sütve gubához hasonló finom desszertet kapunk. Reszelhetünk a rétegekre almát is, így zamatosabb lesz az étel. Garantáltan a szilveszteri házibuli sztárjai lesznek ezek a desszertek.


Az ünnepek alatt szinte mindannyian hajlamosak vagyunk a megszokottnál több élelmiszert vásárolni, illetve azokból több ételt főzni. Fokozottan igaz ez akkor, ha vendégeket várunk, ilyenkor szinte mindig marad alapanyag és készétel is. Szerencsére, a mélyhűtőbe rakva sok élelmiszer megmenthető, elrakható későbbre, vannak azonban olyanok is, amelyek nem valók a fagyasztóba.  24.hu tanácsai:

Ezeket az ételeket ne tegyük a fagyasztóba
Tej:  Főként a magasabb zsírtartalmú tejek állaga megváltozik, csomósodhat, így bár megiható, de az állaga nem lesz annyira hívogató. Főzéshez viszont használhatjuk.

Kiolvasztott hús  Kiolvasztott élelmiszert soha ne fagyasszunk vissza, ez fokozottan igaz a húsra.

Majonéz Kiolvasztáskor több rétegre válhat szét, csomósodhat a korábban homogén állagú majonéz.

Tojás A tojás belsejében levő folyadék a fagyasztás hatására kitágul, szétfeszíti a héjat, aminek az lenne a lényege, hogy megvédje a belsejét a szennyeződésekkel és egyéb behatásokkal szemben. Viszont a héja nélkül, kissé felverve lefagyasztható légmentesen zárható edényben vagy nejlonzacskóban.

Sajt A lefagyasztott sajt szárazabbá és morzsás állagúvá válik, így a fogyasztási élmény nem lesz ugyanaz. Főzni, sütni viszont továbbra is ugyanúgy alkalmas lehet.

Tészta A fagyasztástól pépes állagot kap a tészta, így nem érdemes ezzel próbálkozni.

Magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök  Uborka, paradicsom, sárgadinnye, saláta – ezek kiolvasztás után mind vizenyős állagúak lesznek, fogyasztásra így nem igazán alkalmasak.

Rizs A főtt rizsnél is hasonló a helyzet, mint a tésztánál, kiolvasztva pépessé válik.

Burgonya A krumpli nyersen sok vizet tartalmaz, ezért kiolvasztva pépessé, szemcséssé válik. Megfőzve viszont mehet a fridzsiderbe légmentesen zárható edényben, zacskóban.

Szósz, mártás  A tej- és tejszínalapú vagy kukoricakeményítőt tartalmazó szószok szintén nem jól bírják a fagyasztást, pontosabban a kiengedést, amikor szétválnak, csomósodnak. A lisztalapú mártások viszont mehetnek a hűvösre, így akár 4 hónapig is elállnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás