Hirdetés

Valakik szemet vetettek 6-8000 hektárra, ezért 7,5 millió eurót bukhat miattunk az uniós természetvédelem. Lapunk birtokába került az Európai Bizottság LIFE-programokért is felelős brüsszeli vezetőjének levele, melyben komoly aggodalmát fejezte ki a Hortobágyi LIFE+ projekt felmondása miatt.

Az eddig megnyert legnagyobb költségvetésű hazai LIFE projektet mondta fel a hortobágyi génmegőrző. Az új vezetőség szerint a 10 millió euró összköltségvetésű pályázat átgondolatlan volt, és vállalhatatlan jogi kockázatok vannak benne. Legelőtavak élőhely-kezelése a Hortobágyon című európai uniós LIFE+ projekthez 2012-ben nyert támogatást a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. A felmondást Sárosi Eleonóra, a cég turisztikai és marketing igazgatóhelyettese jelentette be még április elején.

Az LMP a héten ismét értetlenségének adott hangot az ügy kapcsán:

„ Az EB számára felettébb gyanús, hogy egy tagállama visszaadta a több mint 2 milliárd forintnyi összegű támogatást – nyomós indok nélkül. A korábban megnyert, majd visszaadott LIFE pályázat – amely az eddigi legnagyobb ilyen magyar pályázati forrást volt – nemcsak a Hortobágy és az ország számára veszteség, hanem azoknak a hazai pályázóknak is, akik így elestek a finanszírozástól.
Felmerül a kérdés, milyen egyéb célja lehet a minisztériumnak a pályázat által érintett védett legelőkkel; a szakminiszter akár magánszemélyeknek is bérbe adná a 6-8000 hektárnyi földet. Az LMP figyelemmel fogja kísérni, hogy kik lesznek a nemzeti park újdonsült földhasználói. Az LMP a héten vár választ a Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek feltett írásbeli kérdésre azzal kapcsolatban, hogy a Hortobágyi Nonprofit Kft. miért mondott fel egy 7,5 millió eurónyi uniós támogatású projektet – áll Lengyel Szilvia, az LMP országgyűlési képviselői csoportjának tagja közleményében.

őszi lehalászás a hortobágyi halastavonőszi lehalászás a hortobágyi halastavon

Angelo Salsi az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának nemzetközi ügyekért és LIFE-programokért felelős brüsszeli vezetője a következő levéllel válaszolt Dr. Szabó Csabának (Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. igazgatója és a Vidékfejlesztési Minisztérium földügyi miniszteri biztosa) a projekt felmondására.

„Mély csalódással fogadtuk a 2013. április 9-ei levelében írt kérelmét, amelyben a fent nevezett LIFE+ projekt felmondását kéri. Annak ellenére, hogy a projektre szánt összeget minden kamatával együtt szándékoznak visszatéríteni, komoly aggodalmamat szeretném kifejezni a kérését illetően.

A levele szerint döntésüket azután hozták, hogy a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tulajdonosi joggyakorlása március 1-jén az 1024/2013 (I.25.) Kormányhatározat értelmében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz került. A projekt felmondását azzal indokolja, hogy az egy időközben megjelent kormányhatározat következtében felvállalhatatlan jogi kockázatokkal terhelt, valamint, hogy a főbb célok külső források bevonása nélkül is megvalósíthatók.

A következőkre szeretném felhívni a figyelmét:

• A megállapodás szerint az EU a projekt 74,55 %-át finanszírozza, ezzel 7,5 millió euró támogatást nyújtva a 10 millió eurós költségvetésű projekthez. Ezzel ez a Magyarországnak valaha odaítélt legnagyobb összegű LIFE támogatás. Értéke akkora, amit az ország körülbelül egy év alatt kapna. Egy ekkora összegű projekt felmondása példa nélküli a LIFE eddigi 20 éves pályafutásában.

• A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (a Nonprofit Kft. új tulajdonosa) már részesültje a támogatásnak, ennélfogva osztja a kötelezettségeket a pályázóval.

• A Vidékfejlesztési Minisztérium teljes hozzájárulását fejezte ki a projekt iránt, amit a Környezetügyért felelős államtitkárság helyettes államtitkára 2011. augusztus 23-ai Támogatási megállapodáshoz csatolt levelében aláírásával hitelesített.

• Ennek a megegyezésnek az értelmében a felelős hatóságnak meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a program sikerének megvalósításához.

• Az említett, időközben megjelent kormányhatározat pedig a Minisztérium által jóváhagyott LIFE+ pályázat benyújtását követően került elfogadásra. Az említett bizonytalanságok a föld haszonbérbeadásával kapcsolatban csak az új földtörvény törvénytervezetében léteznek; a jelenleg hatályos 1994. évi LV. törvény a termőföldről nem tartalmazza az említett a korlátozásokat, ennélfogva ezeket figyelmen kívül kell hagyni.

Külön megjegyzendő, hogy az 1024/2013-as Kormányhatározat értelmében a Nonprofit Kft. tulajdonosi joggyakorlásának átadását a Nemzeti Parknak az indokolja, – a természetvédelmi célok jobb megvalósíthatósága mellett – hogy a Kormány elősegítse a mezőgazdasági stratégiák érvényre jutását a helyi gazdálkodók bevonásával. Emellett megjegyezzük, hogy a miniszter 2013. január 28-ai és április 19-ei sajtóközleménye szerint a tulajdonosváltás egy extra 6-8000 ha-os földterület tulajdonba vételét teszi lehetővé, ami magánszemélyeknek haszonbérbe adható. Éppen ezt a földterületet veszi célba a LIFE+ projekt.

• Továbbá megjegyzem, hogy amennyiben egy projektet a jelenlegi stádiumában mondanak fel, – még akkor is, ha a támogatást teljes egészében visszautalják az Európai Bizottságnak – a pénzösszeg a LIFE+ program számára teljes egészében elvész. Ez különösen sajnálatos, a LIFE+ program egyébként is korlátozott finanszírozási lehetőségeit tekintve és figyelembe véve ezzel a többi pályázó országnak okozott veszteségét, melyek az összeggel finanszírozhatták volna saját projektjeiket.

A fentieket figyelembe véve azon a véleményen vagyunk, hogy egy ekkora léptékű projekt visszamondása a jóváhagyott pályázat után történt jogszabályi változásokra hivatkozva kérdésessé teszi Magyarország Nemzeti Parkjainak szavahihetőségét és komolyságát az elkövetkezendő LIFE projektek pályázása során, hiszen nincsen garanciánk arra, hogy hasonló eset a későbbiekben ne fordulhasson elő.

Továbbá megjegyzem, hogy komoly kétségeink vannak a projekt alternatív megoldásának sorsát illetően a Magyarország Élőhely Direktívából és a Ramsari Egyezményből fakadó törvényes kötelezettségei miatt.

Emiatt arra kérem, hogy vigye végbe a projekt megvalósítását a megállapodásnak megfelelően.”

Az eredeti levél:
Hortobágy Life Angelo Salsi levele1 (1,6 MB jpg)
Hortobágy Life Angelo Salsi levele2 (2,3 MB jpg)

Támához kapcsolódik: Földosztásra készülnek a nemzeti parkban?

Válasz Brüsszelből: csinálják végig, amit elkezdtek

Kapcsolódó anyagok:

Ki áll az ökogazdaság likvidálása mögött?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás