Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épülete előtt ma délelőtt egy füstölő szénerőművet állított fel a 350.org nemzetközi klímavédelmi mozgalom több hazai aktivistája. A fosszilis energiahordozók felhasználásának szavatossági határideje lejárt.

Idén november 11-22. között Lengyelországban, Varsó ad otthont a 19. ENSZ Klíma-csúcs találkozónak. Egy olyan országban ülnek össze tanácskozni a szakértők, melynek gazdaságában a feketekőszén túlzottan nagy szerepet tölt be és aktuális energiapolitikája fontosabbnak tartja a fosszilis energiaforrások különböző felhasználási területein a „modernizálást”, illetve „hatékonyságnövelést”, mint a tiszta és gazdaságos megújuló energiákba történő befektetést. Ezt az is jelzi, hogy a mostani tervekben az energia-mix-ben Lengyelország részéről a megújuló források mértéke csak az EU által megkövetelt minimum lesz.

Magyarország jelenlegi energiapolitikája is ebbe a téves irányba mutat.

A 350.org nemzetközi klímavédelmi mozgalom számára érthetetlen, hogy miközben az EU más tagországai – pl. Németország, Hollandia – a megújuló energiaforrásoknak egyre növekvő területet szánnak energiagazdálkodásukban, hazánk miért csak az elavult energiahordozókban lát hibás perspektívát az önellátás és energiafüggetlenség eléréséhez?

A légszennyezés, melynek jelentős része származik a fosszilis energiatermelésből, kontinensünkön évente több mint 18.200 ember idő előtti halálát okozza, 8500 krónikus légúti megbetegedéshez vezet, és gigantikus mértékű gazdasági károkat okoz. Mindez megszüntethető a szén alapú energiatermelés mielőbbi kivezetésével és a megújuló energiák alkalmazásával.

A 350.org aktivistái kifüstölték a minisztériumotA 350.org aktivistái kifüstölték a minisztériumot

A mai napon a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete előtt egy füstölő szénerőművet állítottunk fel. Demonstrációnkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a fosszilis energiahordozók használata idejétmúlttá vált. Ha a jövő nemzedékeire gondolunk, akkor azonnal változtatnunk kell energiapolitikánkon, a még üzemben álló erőműveink káros anyag kibocsátását csökkenteni kell és egyben növelni energiahatékonyságukat, leállítani azokat a projekteket, melyek potenciálisan veszélyt jelentenek természeti kincseinkre; egészségünkre, és politikai támogatottsággal elérni, hogy a nemzetközi piacon versenyképes megújuló energiaforrások hazánkban is zöld utat kapjanak, jelentős számú munkahelyet és bevételt teremtve. A legfontosabb,hogy Magyarország gyakoroljon nyomást a konferencián, hogy kötelező érvényű, és valós klímavédelmi vállalások szülessenek kontinensünkön.

Kapcsolódó anyagok:

Bocs Vivaldi, csak két évszak maradt!

Integrált sérülékenységvizsgálat a Kárpátok térségében

Csúcson a szén-dioxid-koncentráció

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás