Hirdetés

Az áramütés kockázata a fehér gólyákat – a madarak között egyedülálló módon – röpképtelen fióka korban is veszélyezteti. Évről-évre ezres nagyságrendben pusztulnak el gólyáink a kis- és középfeszültségű hálózatok oszlopain és vezetékein. Véget ért a fehér gólyák költési időszaka, megkezdhetjük a fészkek biztonságossá tételét.

Véget ért a hazai fehér gólyák költési időszaka, a madarak zöme már elérte a déli telelőterületeket. Ebben az időszakban sokat tehetünk az állomány megőrzése érdekében, ugyanis a zöldhatóságok ilyenkor engedélyezik a vezetéktartó-oszlopokra épült fészkek biztonságossá tételét. Ez nem csak természetvédelmi kérdés, ugyanis egy több mázsás fészek amellett, hogy könnyen okozhat rövidzárlatot, az áramfogyasztást is növeli. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az oszlopokra szerelhető, szabványos fészekemelő eszköz, a „gólyakosár” használatát javasolja a probléma kezelésére.

Az áramütés kockázata a fehér gólyákat – a madarak között egyedülálló módon – röpképtelen fióka korban is veszélyezteti. Évről-évre ezres nagyságrendben pusztulnak el gólyáink a kis- és középfeszültségű hálózatok oszlopain és vezetékein. Az MME közreműködésével kifejlesztett gólyakosár lényegében egy magasító állvány, amely a fészket egy méterrel a vezetékek fölé emeli. Üresen kihelyezve új, biztonságos fészkelőhelyet kínálnak a gólyáknak, de a már meglévő fészkeket is rájuk lehet emelni.

Magyarországon az első, áramütés okozta tömeges madárpusztulásra 1980-ban derült fény, amikor a Hajdú-Bihar megyei Újtikos község határában egy rövid, 20 kV-os vezetékszakasz alatt a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei 19 egerészölyv, 1 gatyás ölyv, 4 vörös vércse, és több tucat vetési varjú tetemét találták meg. Az MME 2003-ban kezdett országos adatgyűjtésbe, amikortól minden évben meghirdette országos középfeszültségű oszlop felmérési (KFO) kampányát. Számos további esetről lakossági vagy szakmai bejelentés során értesültek, így például az egyik legsúlyosabbról is, amikor 2006 őszén mintegy 200 fehér gólya pusztult el Újtikos határában egy rövid vezetékszakaszon áramütés következtében.

További részletek az MME honlapján >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás