Hirdetés
greenfo/MTI

Kilép az Európai Unió az Energia Charta Szerződésből, mivel azt már nem tartja összeegyeztethetőnek az éghajlat-politikai céljaival – számolt be az Európai Unió Tanácsának közleményéről az MTI. A kilépés egy évvel azt követően lesz hatályos, hogy a címzett megkapta az értesítést.

A tagállamok ettől még egyénileg továbbra is támogathatják azt a tervben lévő, modernizált szerződést, melyet az egyezménnyel foglalkozó következő konferencián szavazhatnak meg.

Az Európai Bizottság tavaly júliusban nyújtott be javaslatot a Tanácsnak és az Euratomnak a kilépésről. Úgy látják, az európai zöld megállapodásban és a környezetvédelmi célokról szóló párizsi megállapodásban rögzítetteknek meg nem felelő problémákkal, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó befektetésekkel kapcsolatos gondokkal állnak szemben.

Az Európai Energia Chartát 1991. december 17-én Hágában, az azt világméretűvé szélesítő Energia Charta Szerződést és az Energia Charta Jegyzőkönyvet az Energiahatékonyságról és Környezetvédelmi Kérdésekről pedig 1994 decemberében Lisszabonban írták alá, és 1998 áprilisában lépett életbe. A szerződést máig ötvenegy állam ellenjegyezte, továbbá az Európai Unió és az Euratom.

2015. május 20-án több mint 65 ország és szervezet – köztük az EU és valamennyi uniós ország – fogadta el és írta alá az új Nemzetközi Energia Chartát, amelynek kinyilvánított célja a lehető legtöbb olyan új ország bevonása, amelyek az energiaügyek területén együtt kívánnak működni, és „felismerik az energiát termelő, szállító és fogyasztó országok számára az energiabiztonság fontosságát”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás