Hirdetés

Az államfő bölcsen döntve élt az alkotmányossági vétó lehetőségével, és kért előzetes normakontrollt a nemzeti parkok vagyonkezelésében lévő földterületek einstandjával kapcsolatban. De máris itt a bosszú: a környezet- és természetvédelem totális szétverése a források drasztikus elvonásával. Most már tényleg teljesen tönkre akarják tenni az ágazat maradékát is?

A benyújtott 2016-os költségvetési törvénytervezetnek a legnagyobb vesztese ismét a zöld ágazat lehet: a korábban már drasztikusan lecsökkentett, aggasztóan alacsony idei 630 milliárd forint után a zöldbüdzsé 2016-ban mindössze 321 milliárd forint lenne a kormány javaslata alapján. Ez elfogadhatatlan.

Környezeti kármentesítési programra a kormányzat egy fillért sem javasol, a nemzeti park igazgatóságoknak 2 868 millió forintot adna. Ez látszólag 700 millió forint pluszt jelent az idei évhez képest, de valójában legalább 3 milliárd forint hiányzik a saját kezelésű területek területalapú támogatásának elvesztése miatt – aminek költségvetési hatása idén jelentkezik elsőként. Ez a minimum, ami a szakmai feladataik változatlan ellátásához szükséges lenne és ennek pótlását ígérte Fazekas Sándor az agrártámogatási rendszer 2014-es átalakításakor több alkalommal is.

Hulladék-gazdálkodási feladatok támogatására is elégtelen a tervezett összeg: érthetetlen módon ugyanis a hulladéklerakási járulékból származó bevétel 8 milliárdra csökken, miközben a hulladék nem lett kevesebb, és a járulék mértéke sem változik.

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség feladatellátásához is elégtelen forrás állna rendelkezésre jövőre, és a természetvédelmi kártalanítási keretet is 350 millió forinttal csökkenti a kormányzat. Ezen kívül a konkrétan humán-egészségügyi vonatkozású PM10 szálló por-koncentráció csökkentésére is mindössze 54 milliót fordítana a költségvetés annak ellenére, hogy szakértői becslések szerint ez a légszennyezettségi probléma évente akár ezer ember halálához is hozzájárulhat, s ebben az ügyben uniós kötelezettségszegési eljárás is folyik hazánk ellen.

A környezet- és természetvédelem szisztematikus felszámolásának törekvései továbbra is jól érezhetőek a kormányzati oldalról, miközben Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésére 113 milliárdot fordít a kormányzat a 2015-ös 28 milliárdhoz képest – amely források jó része várhatóan Fidesz-közeli személyek kifizetését fogja szolgálni.

Ha ezt a költségvetést így megszavazzák az témáért felelős kormányzati szakpolitikusok képviselőként, azzal végleg bizonyítják teljes érdektelenségüket és alkalmatlanságukat a környezet- és természetvédelem képviseletének ügyével kapcsolatban – Írta ma Sallai R. Benedek, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke.
 

Költségvetés 2016: a legnagyobb vesztes a környezetvédelem

Költségvetés 2016: a legnagyobb vesztes a környezetvédelem

Igyekszik megállítani népszerűségvesztését az Orbán-kormány. Az egykulcsos szja mérsékléséből 4 millió magyar profitál, de az Orbánnak oly kedves stadionépítés, közmunka, és a paksi atomerőműves projekt sem szorul háttérbe, sőt utóbbira jövőre már bő 100 milliárd forint megy. A legnagyobb érvágást a környezetvédelem szenvedi el: az idei 630 milliárdos keret jövőre feleződik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás