Hirdetés

„Magyarország kormányának is haladéktalanul cselekednie kell a klímaváltozás lassításáért” – közölte a Greenpeace Magyarország ma délelőtt az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén.

A tanácskozáson szakértők a hazai legsürgetőbb klímapolitikai tennivalókat értékelték az újonnan kiadott IPCC-jelentés tükrében. „A mi generációnk felelőssége, hogy cselekedjen, mivel az előttünk lévők még nem voltak a tudás birtokában, az utánunk jövőknek pedig már nem lesz esélye arra, hogy megfékezzék a klímaváltozást” – tette hozzá Bozsó Brigitta, a Greenpeace szakértője.

Bozsó Brigitta előadásaBozsó Brigitta előadása

 

 

A tudományos vitának vége. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) általában nagyon óvatosan fogalmaz, pénteken Stockholmban kiadott jelentése viszont kutatási adatokkal alátámasztva kimondja, hogy a klímaváltozás igenis zajlik, és szinte bizonyos (95% a valószínűsége), hogy az emberi tevékenység felelős érte. Nő a Föld átlaghőmérséklete, a sarki jégtakaró csökken, a tengerszint pedig folyamatosan emelkedik.

A több ezer szakértő munkáján alapuló jelentés egyértelművé teszi, hogy nincs idő tétovázásra. Ha a kormányok nem cselekszenek azonnal és határozottan, az már a mi gyermekeink életében is beláthatatlan következményekkel jár, itt a Kárpát-medencében is. Az utóbbi harminc évben nálunk is kimutatható a felmelegedés gyorsulása, és Magyarországot is sújtják az egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási jelenségek, amelyek már rövid távon is katasztrofális hatással lehetnek a mezőgazdaságra és az infrastruktúrára.

A környezetvédő szervezetek közös állásfoglalása szerint (2) az elsődleges cél energiafogyasztásunk abszolút értékben való csökkentése kell hogy legyen. A pazarlás megszüntetésével és az energiahatékonyság növelésével a hazai gazdaság versenyképessége is nőhet, energiafüggőségünk pedig drasztikusan csökkenhet. Ehhez azonban szigorú energiahatékonysági előírások szükségesek az épületekre, energiafogyasztó berendezésekre, járművekre. 2050-ig pedig az energiatermelés közel 100%-át a megújuló erőforrásoknak kellene biztosítania hazánkban és az Európai Unióban is. A Greenpeace Energia[Forradalom] című tanulmánya (3) bemutatja, hogy 2050-re lehetséges hazánk energiaellátása 75%-ban megújulókkal, méghozzá nem drágábban a jelenlegi energiapolitikai terveknél. Mindezt az engedélyeztetési eljárások egyszerűsítésével, pénzügyi támogatási konstrukciókkal lehet előmozdítani.

Mit kell tennünk konkrétan, hogy a katasztrofális klímaváltozást elkerüljük?

– Meg kell teremteni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság alapjait. Ki kell használni az energiahatékonyságban rejlő óriási potenciált, és fokozatosan ki kell vezetni a szennyező energiaforrásokat, azokat megújulókkal helyettesíteni. A lakosság ilyen befektetéseit ösztönözni és támogatni kell. A jövő fenntartható energiaellátása egy hatékony, decentralizált, rugalmas rendszeren alapszik. Egy atomerőmű építése például nem illeszthető e rendszerbe, túl drága, és nem jelent valódi megoldást az éghajlatváltozásra sem.

– Az EU-nak 2030-ra kötelező érvényű kibocsátás-csökkentési csomagot kell elfogadnia, mely nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére (minimum mínusz 55% 2030-ra), de a megújuló energiák arányára (minimum 45% 2030-ra) is kötelező célt kell tartalmaznia. Ez a megoldás jelenti a legtöbb járulékos előnyt és a legnagyobb ellátási biztonságot Magyarországnak is.

– Globális összefogás szükséges, melyben az EU-nak és hazánknak vezető szerepet kell játszania. Ennek érdekében az EU-nak 2020-ra minimum 30%-os kibocsátás-csökkentési célt kell kitűznie saját határain belül. Mivel Magyarország ezt a célt túl is teljesítette, ez számunkra nem jelenthet hátrányt.

– Magyarországon támogatni kell a megújuló energiaforrások használatát. Szükség van megújulóenergia-törvényre, az engedélyeztetési folyamatok egyszerűsítésére, és egy támogatási rendszer működtetésére.


Jegyzetek:

Az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) az ENSZ tudományos tanácsadó szerve. 1988 óta vizsgálja az éghajlat állapotát és fogalmaz meg ajánlásokat. Beszámolóit a klímaváltozással kapcsolatos szakirodalom legfontosabb dokumentumának tartják.

(2) Itt olvasható a Környezet- és Természetvédő Szervezetek 23. Országos Találkozójának állásfoglalása a klíma- és energiapolitika kérdéseiről

(3) http://greenpeace.us4.list-manage.com/track/click?u=1a0a875e5d8654eec0b754f47&id=03dab8cb90&e=c7126d6a67

Kapcsolódó anyagok:

Az ember a felelős a klímaváltozásért- kijött az IPCC új jelentése

Legijesztőbb IPCC klímajelentés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás