Hirdetés

A Limában jelenleg is zajló ENSZ Klímacsúcs résztvevőivel tegnap osztották meg a tárgyalásra bocsájtandó részletes vitairat vázlatát, amely a résztvevő WWF delegáció vezetője Tasneem Essop szerint lesújtó hiányosságokat tartalmaz.

A következőképpen fogalmazott Tasneem Essop közleményében a ma kezdődő magas rangú egyeztetés előtt:

„Reményekkel és optimizmussal telve érkeztek Limába az egyeztető felek. Néhány napi tévelygés után most végre elkezdődik a munka. Sajnos úgy tűnik, hogy nem nagyon szeretnék bemocskolni a kezüket. Úgy tűnik elfelejtették, hogy a globális vészhelyzet megoldásáért gyűltek össze. Konkrétan azok az erőfeszítések, amelyek a károsanyag kibocsátás 2020-ig történő, határozott csökkentéséért szállnak síkra – egyszerűen kikerültek a politikai látószögből. Az egyeztető felek épp a tűzriasztót szerelgetik, miközben lángokban áll a ház."

A tegnapi egyeztető fórum során az Európai Unió, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália kitörölte a záródokumentum vázlatából azokat a részletes hivatkozásokat, amelyek a jelenlegi vállalásaik módosítására, vagy legalább átgondolására késztetnének a 2020 előtti időszakban. Ezt azzal indokolták, hogy mindezeket a kérdéseket már tárgyalta a varsói egyezmény.

„Amire ennek a kormányközi egyeztető tanácsnak szüksége van az az, hogy állandóan és a konkrétumok szintjén is figyelmeztessék a 2020 előtt végrehajtandó szükséges lépésekre. Az olyan egyezmény, amely nem tartalmazza a károsanyag kibocsátás emelkedő tendenciájának megállítását még 2020 előtt, az nem éri el a célját és tökéletesen tehetetlen lesz az éghajlatváltozás pusztító hatásai ellen. Nem áldozhatunk fel a jövőre megkötendő párizsi megállapodás tudományos megalapozottságát és társadalmi méltányosságát holmi gyenge és rövidtávú politikai végkifejletek érdekében.”

 

Megöltek egy ecuadori indián vezetőt

Megöltek egy ecuadori indián vezetőt

A környezetvédelmi aktivista a perui ENSZ- klímakonferenciára utazott volna, hogy tiltakozzon egy kínai tulajdonban lévő rézbánya létesítése ellen a törzs ősi földjén, de megölték. 2002 óta legalább 57 környezetvédelmi aktivisták öltek Peruban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás